9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Голям интерес към Училището по диабет, следващата беседа е на 10 декември

Диабетът е лечимо състояние, ако променим начина си на живот. Около това послание се обединиха  участниците в първата среща на Училището по диабет. Тя се проведе в МБАЛ Бургас снощи.  Училището е проект на лекари от МБАЛ Бургас и Сити Клиник Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Сдружение „Диабетни грижи“.

Целта на училището е да информира и обучава хората с диабет и техните близки как да живеят правилно, за да избегнат тежките усложнения на болестта. Лекарите са единодушни, че информацията, заедно с правилен режим на хранене, спорт и редовно проследяване от страна на различни специалисти, могат коренно да променят живота на диабетиците, да ги спасят от ампутация и инвалидност.

„Убеден съм, че има нужда от такива кампании и се ангажирам да предложа на Дружеството по нефрология да създадем информационни материали, разработени заедно с ендокринолози. Те на достъпен език да упътват диабетиците за какво да следят, за да не допуснат тежки увреждания на бъбреците“, каза д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване на Община Бургас. Като лекар-нефролог той изнесе първата беседа – за влиянието на диабета върху бъбреците.

Срещата разсея много митове за лечението на диабета. „Чухме различни „лекове“, които ме поразиха. Това потвърди мнението ми, че подобни беседи са повече от необходими“, каза д-р Йорданка Корудерлиева , ендокринолог с дългогодишна практика, която също участва в събирането.

Д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на Сити Клиник Бургас, даде драстичен пример, с който се е сблъскала в практиката си. „Оказва се, че все още има хора, които използват средновековни методи за лечение – например налагане на диабетното стъпало с прясно одрана овча кожа.  Те идват при мен, когато кракът вече не може да бъде спасен и трябва да се ампутира. А това е можело да се избегне“, обясни тя. В края на срещата присъстващите получиха  талони за скрининг при кардиолог.

Следващата среща на Училището по диабет ще бъде на 10 декември 2015 г., четвъртък, от 17 ч. Заради големия интерес и желание за присъствие на повече хора, събирането ще се проведе в Аулата на МБАЛ Бургас, вход от Стария административен корпус, по коридора вдясно. Беседата ще е на тема „Влияние на диабета върху сърдечно-съдовата система“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук