9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Горанов: Готови сме за еврото

България е покрила критериите за влизане в чакалнята на еврозоната, но за да влезем, е необходима и политическа подкрепа от големите държави в ЕС. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпроси на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Министърът добави, че няма фиксирана дата за еврозоната, нито е добра тактика да се настоява. И добави, че колеги министри от други държави давали съвети подготовката за влизането в чакалнята на еврото да се извършва “без много да се бие тъпана”.

Пътят е да убедим европейските си колеги, че можем да спазваме правилата и че развитието на нашата държава е устойчиво, обясни Горанов. В отговор на друг въпрос, свързан с присъединяването на България към Европейския банков съюз, Горанов припомни, че само един от стълбовете на тази структура работи – единен надзорен механизъм. Вторият – за преструктуриране, стартира в началото на 2016 г.

За европейската схема за гарантиране на депозитите в момента текат дискусии от съвета на ЕС, обясни министърът. Той посочи, че след стрестеста на банките в България в момента се проверява как работят БНБ и Комисията за финансов надзор. Очаква се Световната банка и МВФ да са готови с този анализ през юни догодина. “Тази програма е изчерпателен анализ, който включва оценка на финансовата стабилност и развитие, която ще докаже готовността ни за участие в Европейския банков съюз, каза Горанов.

И отправи препоръка към следващите финансови министри да продължат политическите консултации с големите държави в ЕС, тъй като кандидатстването за банковия съюз трябва да бъде един от основните приоритети./ 24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук