13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Готвят линейния ускорител за първия му пациент през януари

Кметът Николов провери как върви калибровката на новия линеен ускорител, разположен в новоизградения бункер наблизо. Община Бургас се сдоби с него, след като спечели 6.5 млн. лв. по проект „Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център – Бургас“.

Това е първият модерен линеен ускорител, спечелен по ОПРР, който ще заработи в България. Още няколко общини изпълняват подобни проекти, но, както с “Интегриран градски транспорт”, те се учат от опита на Бургас.

 

„Комплексен онкологичен център – Бургас” ЕООД е част от специализираната онкомедицинска мрежа в страната. Той удовлетворява потребностите на населението на Бургаска и Ямболска област (550 000 души). В обслужвания регион се забелязва трайна тенденция за нарастване на онко заболяванията, като най-засегнатите локализации, при които е задължително лъчелечение, са: рак на млечната жлеза, рак на кожата, карцином на женските полови органи. Честа е заболеваемостта от карцином на белия дроб, карцином на ректума, сигмата, белите дробове, пикочен мехур, устни, простатна жлеза и мозък. Всички изброени видове онкологични заболявания ще могат да се третират с новия линеен ускорител, който има способността да унищожава раковите клетки в дълбочина, където и да се намират в човешкото тяло.

Кметът Николов получи уверенията на управителя на КОЦ д-р Радостин Дичев и техническия екип, че в началото на януари 2014 година ускорителят ще обслужи своя първи пациент. Така на бургазлии вече няма да им се налага, както досега, да търсят такъв тип лечение във Варна и София.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук