14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие навърши 1 година

На 1 ноември 2016 г. в центъра на град Поморие тържествено отвори врати новосъздадената Градска художествена галерия „Дечко Стоев“.
Сам по себе си този факт е респектиращ, тъй като във време на финансови затруднения и отстъпление от духовните ценности, създаването на една културна институция е пример за далновидно решение, взето с отговорност и обърнат към бъдещето поглед. Това каза директорът на галерията Милчо Талев по повод първата годишнина от създаването на културния дом.
Тази сграда, останала в спомените на поколения поморийци в различните си превъплъщения – старата митница, данъчна и общинска администрация, болница и какво ли още не, не беше пожалена от времето и стоеше като паметник на разрухата. От година насам обаче, тя е център на духовността, който със своите многобройни изяви затвърждава представата за Поморие като място с богат и стойностен културен живот.
Чрез откритите изложби бяха представени произведения на десетки художници, между които редица колоси на изобразителното изкуство като Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Иван Мърквичка, Никола Кожухаров, Иван Милев, Антон Митов, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Марио Жеков, Никола Маринов, Илия Бешков. В артистичната атмосфера се проведоха семинари, конференции, литературни срещи и концерти.
Галерията успешно провежда и функцията си за популяризиране на изкуството и културата сред младото поколение и малцинствени групи. Децата се запознават с различни техники в изобразителното изкуство, рисуването пред произведения на утвърдени майстори разпалва искрата на любовта към красивото, а изложбата, посветена на 1100 г. от битката при Ахелой се превърна в място за открити уроци по история.
Със своя фонд от над 600 произведения, допълван и с нови постъпления, сред които безспорен връх е Дарение „Колекция Бояна и Веселина“, Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ зае достойно място в художествения свят на България. За това допринася и съвместната дейност и обмен с големи и утвърдени галерии в страната – ХГ- Стара Загора, БХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, ХГ – Казанлък, ХГ – Ямбол, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ – Добрич, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна.
„А всички ние, благодарение на предоставената ни възможност от Община Поморие чрез създаването на този духовен храм, достигаме до своето собствено израстване, докосвайки се до неповторимото и непреходно изкуство“, споделя още директорът на галерията Милчо Талев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук