12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Граждани правят списъци с жертви на комунизма, искат паметник

Бургазлии  почетоха паметта на загиналите по време на комунистическия режим с поклонение в храм „Св. Иван Рилски”. На литургията,  водена от отец Николай,  присъстваха  Съюзът на репресираните от комунистическия терор,  десетки граждани и организаторите от общинското ръководство на СДС-Бургас.

По проучвания на бургаските седесари морският град е дал над 299 жертви, които са загинали заради демократичните си убеждения в периода от 1944 г. до 1989 г.  Списъкът с имената бе входиран в Общинския съвет заедно с предложението местната админитсрация да изготви проект за паметник и да го построи.

Докладната записка срещна отпор в комисиите на Общинския съвет и не бе допусната за гласуване на последната сесия.

„Ще предоставим още списъци с  жертви. Съвестен гражданин се свърза със СДС-Бургас и ни изпрати списък, който сам е направил след проучвания. Той включва над 40 имена на загинали от комустическия режим в Бургас и контакти на техни близки. Звънят ни и други граждани с информация за още имена.  Вярвам, че идната седмица,  на предстоящата сесия на Общинския съвет докладната ще получи одобрението на колегите и така ще бъде осигурено място, където да отдаваме почит на загиналите от комустическия режим”, каза Вълчо Чолаков,  общински съветник от СДС.

„Правим поклонението днес защото между  9 и 15 септември 1944 година комунистическият режим е взел най-много жертви.  Имаме вярата, че през 2013г. в  Бургас вече ще има  мемориален паметник. Би следвало днес на този паметник  да поднесем венец, а не да се чудим къде да правим поклонението. Не бива да бъдем  един от последните областни градове, които нямат  подобен мемориал”, каза д-р д-р Ангел Найденов, председател на Съюза на репресираните в Бургас.

Сега роднини на жертвите очакват решението на Общинските съветници. Съюзът на архитектите в Бургас дори е предложил паметникът да се изгради  в градинката до църквата “Света Богородица”. Така роднини и граждани ще има къде да поставят венци и цветя и да сведат глави в памет на невинните жертви на комуничестическия режим.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук