9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Гражданско сдружение срещу корупцията погна „Зелени Балкани“

Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ се готви да даде над 3 млн. лева под масата на току-що регистрирана фирма, зад която стоят пловдивските “еколози” от “Зелени Балкани”, твърди Гражданско сдружение за борба с корупцията /ГСБК/. Огромната сума е предвидена за преброяване на делфините в български териториални води. Планирано е милионите да бъдат налети в учреденото само преди две седмици дружество с името Обединение “Делфин”. 

Гражданското сдружение призовава Главна прокуратура да се самосезира и да започне незабавно разследване. Днес 30 юли от 9.30 часа ще се проведе договарянето с Обединение “Делфин”. Срещата е в Изпълнителна агенция по околна среда в София.  Очаква се още днес да бъде подписан и договорът за усвояване на 3.5 млн лв.

На 01.03.2013 г. Изпълнителната агенция по околна среда обявява процедура за обществена поръчка – „Избор на изпълнител за теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската изключителна икономическа зона в Черно море“. Проектът е на стойност 2 900 000 без ДДС. Оказва се, че в законния срок не се явява нито един кандидат и поръчката е прекратена.

На 28.05.2013г. Изпълнителната агенция обявява втора процедура за обществена поръчка по ЗОП. Явява се само един кандидат, който е известен само на Агенцията. Той е отхвърлен с мотива, че има непълноти в документацията. Идва най-интересната и най-загадъчна част в процедурата, под формата на  „поканата за участие в договаряне без обявление по реда на ЗОП“.

Право на Агенцията е да покани този, когото сметне за най-подходящ. Оказва се, че „най-правилният“ кандидат е пръкналото се само два дни по-рано Обединение “Делфин”. Въпросният субект е регистриран официално по ЕИК на 15.07.2013г., а решението на Агенцията да го покани идва на 17.07.2013 г. Новоучреденото Обединение „Делфин“ е регистрирано в гр. Пловдив на адреса на „Зелени Балкани“ и в него участват:
• „Екологичен център“ ЕООД  с дял 34,5%
• Сдружение „Зелени Балкани“  с дял 0,5%
• Асоциация институт Тетис – Италия с дял 65%
Интересното е, че „Екологичен център“ ЕООД е 100% собственост на „Зелени Балкани“ и е регистрирано на същия адрес.

Логичният въпрос е: Как Изпълнителната агенцията по околна среда само за два дни узна за съществуването на обединение „Делфин“ и го оцени като най- благонадежден партньор и единствен компетентен орган по въпроса с броенето на делфините? Или в тази структура на МОСВ работят ясновидци? „Настояваме тази съмнителна процедура да бъде незабавно спряна и да се потърси компетентното мнение на БАН като институция. Обръщаме се и към политиците с въпрос: Новите управляващи като бившите ли са, бившите като новите ли са или всички … правят една работа в едно гърне?

Реформаторският блок десен ли е, ляв ли е или само между другото включва структури на съмнителни еколози, които умират от мерак да преброят делфините срещу скромната сума от 3.5 млн лв., при това с пловдивски адрес! ГСБК иска да разбере: Законна ли е кражбата в България, Законът ли е крадлив или просто в държавните агенции са станали ясновидци?“, алармират от Комитета.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук