12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Гражданско сдружение: Съмнителни дами, а не учени от БАН, извършват картотекирането на дюните

От Гражданско сдружение за борба с корупцията подадоха сигнал до медиите, според който картографирането на дюните по Черноморското крайбрежие се извършва при съмнителна тайнственост. Според сдружението става въпрос за грубо погазване на Закона от страна на държавни институции.

снимка: архив- учени установяват състоянието на дюните по Южното Черноморие

След скандалът с продажбата на апетитен терен в Несебър, добил известност като “Дюнигейт”, бившето правителство взе решение да се картографират всички места по черноморското крайбрежие, на които има дюни. От сдружението твърдят обаче, че  има  пълно затъмнение кой извършва картографирането и по какъв начин. “Държавните институции умишлено крият името на фирмата, на която е възложена поръчката и по какъв начин е подбрана. Съгласно нормативните изисквания картографирането трябва да се извърши от комисия, в чийто състав влизат – представители на Агенцията по геодезия и картография, въпросната /анонимна/ частна фирма и учени от БАН. Първите две структури е ясно, че нищо не разбират от феномена дюни, затова бившето и сегашно правителство акцентираха, че разчитат изцяло на експертите на БАН – първо да дадат дефиниция и второ да установят къде има дюни. В нашето сдружение постъпи сигнал, че БАН е била изолирана от проекта по неясни причини. Извършихме проверка по официален ред и от Българската Академия на Науките ни отговориха, че действително нямат никакъв ангажимент по този сложен и болен казус.

Тревожен и скандален е фактът, че заедно с така наречената комисия, която извършва картографирането обикалят три дами. Те се представят навсякъде като експерти на БАН. За последно трите госпожи са се легитимирали като учени, изпратени от БАН пред Директора на Агенцията по кадастър в Бургас. Нашата проверка показа, че те нямат нищо общо с Академията на науките. Тогава възниква въпросът защо тези хора лъжат и кой им е поверил тази отговорна задача. Призоваваме МОСВ и МРРБ да разкрият кои са трите мистериозни дами, какво работят, имат ли квалификация и познания, за да извършват картографиране на дюните и кой ги е наел и на какво основание. Настояваме и за отговор на въпроса защо са били елиминирани БАН като партньори.

Проблемът с дюните е изключително деликатен и всяко съмнение за нечисти задкулисни машинации може да има непредвидими последици. Според непотвърдена информация трите дами са наети без конкурс и към момента са обявили за дюни близо половината от площта на плажните ивици по черноморието. Това ще съсипе окончателно концесионерите, а от там и туризма в България. А в същото време застрашени местообитания, в които има наистина дюни не са картографирани.”, се твърди в сигнала.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук