13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Гражданско сдружение ще следи за замърсяване на въздуха в „Долно Езерово“

Над 1200 бургазлии са се подписали за учредяването на гражданско сдружение „Долно Eзерово“. То се инициира след последното обгазяване на квартала от нефтената рафинерия, а сред основните му цели ще са чистотата на въздуха.

Целта нас дружението на първо време е да защитава жителите на квартала срещу големите замърсители на въздуха. След като подписката, която се организира миналата година в „Долно Езерово“ не постигна ефект, а само бе подмятана в комиси в Общинския съвет, то гражданите решиха да се организират и отново да поставят своите искания.

Мотивите пояснява Величко Янков:

„От една страна лошо, но от друга страна за добро се получи едно голямо обгазяване, което стресна тези институции. Аз съм един от хората, които денонощно е подавал сигнали в рамките на три години и винаги съм получавал отговор, че устата ми е много голяма и само заблуждавам хората. Няма такова нещо – от Лукойл потвърдиха, че няма обгазяване, че нивата на бензина са в нормалните граници, сероводородът е в нормалните граници…. В един откровен разговор директорката на РИОСВ-Бургас потвърди, че станциите за контрол на въздуха са с обхват на действие от петдесет до сто метра…така аз разбрах колко много съм бил лъган от тази институция, че видите ли, няма никакво обгазяване…“

Затова една от целите на сдружението ще бъде да закупи мобилна станция за контрол на въздуха обясни друг от организаторите Петър Димитров.

БНР/ Радио Бургас

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук