15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Граничните полицаи от черноморските страни „задържаха” кораб и яхта

Целите на учението„Черноморски ястреб“ – 2013  са  свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение,  противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот. 

Сценарият имаше виртуална и практическа част. По линия на Черноморския форум за сътрудничество на 30.06.2013 г. България получава чрез Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас съобщение от Република Турция, че кораб ще отплава от източната част на Черно море в посока българския бряг. В рамките на два-три дни на борда му, в открито море, ще бъде направен опит за нелегално прехвърляне на  емигранти от държава в Близкия Изток от неизвестен риболовен кораб. След като стъпят на българския бряг, те ще бъдат транспортирани с автомобил във вътрешността на страната. В операцията се включват черноморските гранични служби на България, Турция и Грузия. В Черноморския център постъпва съобщение от турската брегова охрана, че корабът е открит в морето без система за идентификация. Той се движи без светлини и избягва основните морски направления.
Съществременно в Черноморския център в Бургас е получен сигнал от руската гранична охрана, че от пристанище Новоросийск е отплавала в посока България ветроходна яхта, плаваща под флага на същата близкоизточна държава. Предполага се, че яхтата ще пренесе оръжие, което ще вземе на борда си от друг неизвестен плавателен съд. Вероятно е на борда да има и опасен товар с възможна двойна употреба. Граничните сили на Русия, Румъния и България прилагат план за действие при аварийни ситуации.
Заподозреният кораб и яхтата навлизат в български териториални води. Оператор на интегрираната система за наблюдение на морската ни граница забелязва, че от кораба е изхвърлен товар. Гранично-полицейските кораби на България и Русия се насочват към него и извършват бордови контрол. Открити са двама нелегални емигранти без документи. Те заявяват, че е имало още нелегални пътници, които са пуснати от екипажа зад борда. В издирването на хората се включва хеликоптер от специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция.
Гранично-полицейските кораби спират ветроходната яхта за бордова проверка, която е извършена от мобилна група на румънската гранична полиция. Българският кораб прехвърля екип, който извършва проверка за радиоактивни вещества и водолазен екип – за подводен оглед на яхтата.  В помещенията на каюткомпанията са намерени осем пушки, боеприпаси за тях и един сандък с гранати. На плавателният съд са открити и материали, предназначени за направата на бомба. Гранично-полицейският хеликоптер открива надуваема лодка и петима души със спасителни жилетки във водата. Корабите се насочват към района и спасяват бедстващите имигранти, паднали зад борда. Екипажите на плавателните съдове -нарушители са задържани, започва полицейско разследване.
Дългогодишното партньорство между граничните служби на черноморските държави е изключително важно. То е пример за добро регионално взаимодействие, основано на взаимно доверие и подчинено на общи интереси.
Българската страна, която за трети път е председател на Форума за черноморско сътрудничество, продължава да развива и задълбочава сътрудничеството за обединяване на усилията за противодействие на тероризма и трансграничната престъпност в акваторията на Черно море.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук