16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Гребенаров връчи Сребърен почетен знак на Държавен архив -Бургас

За първи път бургазлии ще могат да видят в изложба оригинали на архивни документи, запечатали облика на града и историята на жителите му в годините. Оригиналите на уникалните документи, снимки и материали се показват за първи път пред бургаската общественост. Изложбата – „Бургаска архивна съкровищница” е част от честванията по повод 60 годишния юбилей на Държавен архив – Бургас.

Програмата на празника стартира днес с тържествена сесия в залата на Културен център „Морско казино”, която трудно побра представителите на държавни и общински ведомства, бивши и настоящи служители на Архива, приятели и граждани дошли да отбележат празника.

„Добрият архивар е може би най- самоотверженият слуга на истината в съвременния свят”, с тези думи директорът на Държавен архив Бургас – Данка Георгиева откри сесията, изказвайки благодарност към всички, които въпреки трудностите през годините, всеотдайно са работили за опазване архивното богатство на област Бургас и историята на поколения бургазлии.

По повод юбилея и в чест на усилията, които полагат за съхраняване на националната памет на бургазлии, служителите на Държавен архив Бургас получиха Сребърен почетен знак и грамота от областния управител Константин Гребенаров. Това е  първата институция, която получава високото отличие. Гребенаров, който е патрон на празника пожела на присъстващите със същата всеотдайност да се грижат за съхраняването на българската история, защото именно архивите са гаранцията всяко поколение да научи за живота и дейността на предходните и да се поучи от техния опит и знания.

Със заповед на кмета Димитър Николов община Бургас дари 600 лв. по повод 60 годишния юбилей на ведомството.

Архивът в Бургас е създаден на 18 април 1952 г. и към настоящия момент фондовата му наличност е 4199 фонда, от които 3943 учрежденски, 253 лични, 1505 частични постъпления или всичко 3210.18 линейни метра.

Най-старият документ е от 1766 г. на гръцки език и се отнася за имотното състояние на манастира „Св. Анастасия”. Съхранява се във фонда на първия кмет на Бургас след Освобождението – Нико Попов.

Сред другите ценни документи, съхранявани в архива са: владала и квитанции от началото на ХІХ век; възвание на Велеския епископ Авксентий към българския народ; дневниците на народния будител Стоян Шивачев, разкриващи обществено-политическия живот в Бургас след Освобождението и много други документи засягащи политическия, обществен и културен живот на града и страната, отнасящи се за видни личности от различни епохи, за различни събития от историята ни.

Тържествата по повод празника продължават от 23  до 27 април 2012 г., когато ще се проведе седмица на отворените врати в Държавен архив – Бургас, к-с „Славейков”, ул. „Проф. Якимов” № 7. Тогава бургазлии ще могат да научат как се архивират документите, снимките и спомените, които ще оставим на следващите поколения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук