14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Гребенаров и Абу Мелих с актове за „откриването“ на АМ „Тракия“

Бившият областен управител Константин Гребенаров и депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих са получили актове за административно нарушение за случая с преждевременното откриване на последния участък от автомагистрала „Тракия”. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос в парламентарния контрол от депутатите Атанас Зафиров и Пенко Атанасов относно неправомерно навлизане на народни представители от ГЕРБ, бившия областен управител на Бургас и кметове на магистрала „Тракия”, предава Агенция „Фокус”.

Извършена е проверка в ОДМВР-Бургас и в Районното управление на полицията в Карнобат. Проверката показа, че в 15.40 часа на 12 юли 2013 г. в ОДМВР-Бургас е получен сигнал за публикации в интернет, според които група депутати от ГЕРБ, журналисти, бившият областен управител на Бургас и кметове от региона са открили новия участък на магистрала „Тракия” като са навлезли през направените прегради на пътен възел тип „детелина” за град Карнобат. Областният директор на МВР – Бургас е разпоредил на началника на Районното управление на полицията в Карнобат да предприеме действия по изясняване на случая. Сформиран е екип от служители, който е посетил мястото в 15.52 часа. Там са снети обяснения от служители на охранителна фирма, която охранява съоръжението. Според обяснението около 15.00 часа в същия ден на детелината при Карнобат пристигат два черни автомобила, черен джип и сив микробус. От леките автомобили слизат лица, които се представят на охранителя като народни представители. Те заявяват, че са с имунитет и той не може да ги спре. След това тези лица неправомерно отстраняват преградите и продължават с автомобилите си в посока София. Според обяснението на охранителя в микробуса са пътували журналисти с камери и микрофони, като част от тях са били с отличителните белези и лого на бТВ и БНР, обясни Йовчев. Той посочи, че е извършена допълнителна проверка от ОДМВР–Бургас, с която са установени нарушителите.

„Снети са сведения от журналисти, преки участници. От публикации в интернет са снети фото и видео материали. При проверките е установено, че на 12 юли, около 14.00 часа, структурите на ГЕРБ – Бургас са обявили прессъобщение, че „след около час депутати ще открият предсрочно последният участък от магистрала „Тракия”, заяви министърът. Към 12 юли 2013 г. цитираният участък е бил строителен обект, който не е бил отворен за обществено ползване. МВР не е компетентен орган по пътища, които не са отворени за обществено ползване, посочи Йовчев. Той обясни, че тогава е имало въведена от АПИ временна организация за движение, поставени са били и леки заграждения.

Установено е, че са участвали депутатите от ГЕРБ Иван Вълков, Семир Абумелих, Диана Йорданова и Димитър Бойчев, кметовете на Поморие и Царево – Иван Алексиев и Георги Лапчев, както и бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Депутатът Семир Абумелих и Константин Гребенаров са премахнали знак Г10.

Преместването на знака е нарушение на Закона за пътищата, за което на Константин Гребенаров е съставен акт за установяване на административно нарушение. На депутата също е съставен акт. При проверката е установено и друго нарушение. Материалите от проверката са изпратени на АПИ, за да предприемат действия по компетентност, заяви Йовчев.

Материалите са докладвани в Районна прокуратура Карнобат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук