16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Грипна епидемия – най-рано през януари

Необичайно е за грипен вирус да има толкова дълъг живот, какъвто е случаят с „Калифорни“ – т.нар. свински грип не иска да си тръгне и тази година, вероятно поради някаква лека генна мутация той още намира хора без имунитет, които успява да разболее. Това разказа националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев тази сутрин пред Би Би Ти. Както „24 часа“ съобщи първи миналата седмица, грипът вече дойде – вирус от новия щам „Хонг Конг“ бе изолиран първо у две жени от София и Благоевград.

И именно той ще разболява основно тази година. Това е самото начало, за епидемия по-рано от следващата година не може да се говори, обясни д-р Кунчев и прогнозира, че това може да се случи след началото на януари. И в Европа е много спокойно засега – общо 80 положителни случя, включително двата от България.. Пандемичният „Калифорния“ бе с по-различни клинични поряви, сега се очаква типичното остро начало, висока температура, много голяма отпадналост.

Таковоа общо засягане на организма – не можем да станем и да отидем на работа, е класическата картина на грипа и точно по този начин ще протича тазгодишният. Не е късно за ваксина, обясни още експертът. Тя е срещу 3-те възможни вида грип, които може да ни разболеят тази зима. Догодина ще има 4-валенти ваксини – с два „А“ и два „Б“ щама, добави д-р Кунчев пред „24часа“. Някогашният хонгонгски грип, който през 60-те години е предизвикал близо 1 млн. смъртни случая и е последната пандемия в историята засега, няма общо с щама „Хонг Конг“, който ще ни разболява тази година, категоричен бе експертът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук