10.4 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Грипът на сезона ще бъде „Швейцария

Предполагам, че грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него“. Това каза пред „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод грипната епидемия и новите щамове.

По думите му, това което се очакваше още през февруари тази година, беше предречено за Северното полукълбо, че най-вероятните причинители, с които ще се срещаме са гриповете H3N2 „Швейцария”, който е сравнително нов, доказан е 2013 година.

„Другият е „Калифорния” и познатият ни много добре H1N1, познатият като „свински грип” и различните негови разновидности. И се очакваше, че ще има циркулация на един от групата В, така наречения „Пукет”. Сега е малко рано да кажем какво се случва, защото много бързо се променят нещата”, заяви той. Д-р Ангел Кунчев обясни, че вероятно един от тях ще бъде основният причинител на епидемията.

„Предполагам, че ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него. Не е циркулирал, няма изграден имунитет, няма антитела. Докато „свинският” грип вече пета година може да се каже, че циркулира. Интересното е, че въпреки това запазва потенциала си все още да предизвиква заболявания”, поясни той.

„Първият изолат на грипен вирус за тази година за дете в София също беше на „свински грип”, даде пример главен държавен здравен инспектор.

„В момента той преобладава, макар и с малка разлика, най-често се изолира H1N1, последван от H3N2 „Швейцария” и от голямата група В. Не са много позитивните проби в Европа все още, предимно в западната част, макар че има ръст”, поясни д-р Кунчев, като съобщи, че миналата седмица за първи път те са минали границата от 10%.

„Предната седмица бяха 6%, а последната са 11%. Това не е много голяма цифра, защото по време на епидемия процентите на положителните проби достигат до 70-80, дори 90%, навсякъде по света”, уточни той. По думите му, по-притеснителни са данни, които има от Иран за доста тежка епидемия, макар не много голяма като засегнато население.

„Към 1200 души са приети в болница в последните две-три седмици. Доказано причинителят е H1N1. 112 случая са завършили фатално”, посочи д-р Ангел Кунчев. Той добави, че е трудно да се каже дали това ще е тенденция, която по някакъв начин ще се отрази в Европа.

„Това са случаите на 1200, които са се нуждаели от болнично лечение, с други думи тежкопротичащи. Всъщност броят на заболелите е доста по-голям, но няма точни данни”, допълни главният държавен здравен инспектор. Той каза още, че за по-тежкопротичащи случаи в Европа засега съобщават само Ирландия и Швеция.

„Те са общо 15, което не е голяма бройка. Нещата предстоят”, допълни той.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук