24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Губим от пари на депозит през 2016-а

Българинът иска да има сигурни пари, затова ще продължи да спестява в банка, въпреки падащите лихви по влоговете. Спестяванията в банките ще нарастват и догодина, когато инфлацията ще се засили и някои депозити ще имат отрицателна доходност, каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

Лихвите по редица депозити вече са под 1%, но годишната инфлация в края на август е само 0%. За 2016 г. обаче инфлацията спокойно може да надхвърли 1%. А лихвите по банковите депозити ще продължат да падат, тъй като банковата система в България е привлякла твърде много средства, а търсенето на кредити остава по-слабо. Това обаче едва ли ще накара българина да се откаже от банковите влогове, смята Тихомир Тошев.

За част от българите най-популярната алтернатива, която би им носила доходност, е покупката на недвижими имоти, допълва той. По думите му от началото на годината има засилено търсене на имоти с цел отдаване под наем. Според експерти от сектора на недвижимите имоти подобна сделка би могла да носи средна годишна доходност между 3 и 6 на сто в зависимост от мястото и вида на имота и е по-добра от това да държим парите си на влог.

Ако погледнем последните данни на Агенцията по вписвания, най-вероятно тази година ще приключи с около 10-12 на сто ръст на сделките с недвижими имоти, каза Тошев. Според различни анализи около 20% от тези сделки са с цел инвестиция.

Взаимните фондове по цял свят са основната алтернатива на депозитите и интересът на българина към тях предпазливо започва да се увеличава, смята председателят на Асоциацията на кредитните консултанти. Те може да носят доста по-висок доход, но и рискът парите да бъдат загубени е по-голям. Инвеститорите може да избират между няколко типа взаимни фондове според предлагания риск – нискорискови, при които вероятността да се загубят пари е минимална, но и доходността е по-малка, балансирани и високорискови. От началото на годината около 150 млн. лева са вложени във взаимни фондове. Тихомир Тошев препоръчва да бъдем предпазливи при подобни вложения, да съберем предварително информация за фондовете и да не очакваме, че до три-четири месеца ще ни донесат очакваната доходност. Тя се появява в рамките на година до три. Експертът препоръчва да се започне с малка сума – до 1000 лв., като целта е да се натрупа опит, и едва след това да се рискува с по-големи суми.

Българите предпочитат да инвестират в нискорисковите фондове, следвани от балансираните, а най-малко са „авантюристите“, които инвестират във високорисковите взаимни фондове, като обикновено това са подготвени хора, запознати с всички рискове, каза Тошев. Според него предпазливостта на българина се обяснява с живота през годините на прехода и със сблъсъка му с финансовите пирамиди, фалитите на банки и хиперинфлацията. Не е така обаче в Чехия и Полша, където взаимните фондове бързо навлязоха и се радват на голяма популярност, казва Тошев. Друга възможност за спестовниците е директната игра на борсата, която обаче експертът препоръчва да се прави само ако сме подготвени. Освен това, по думите му, все още не е толкова добро представянето на компаниите на борсата ни.

През следващите години част от депозитите ще излязат от банките и ще се използват за стартиране на собствен бизнес, смята Тихомир Тошев. Българинът вече преживя няколко вълни на предприемачество в различни периоди, когато се виждаше, че пазарът расте, а потреблението се повишава, освен това мнозина споделят теорията, че е най-добре сами да са си началници, мотивира прогнозите си Тошев. По думите му вече се наблюдава интерес към покупка на малки квартални магазини за плодове и зеленчуци или за бързооборотни стоки, интерес има и към евросубсидиите в селското стопанство./ standartnews.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук