14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Гърция ни „замерва“ с евтини дини. Родните фермери са притеснени

Вносни дини се продават за по 20 – 30 стотинки на килограм в бургаските хипермаркетии, показа справка на zonaburgas.bg Най-често зареждането е от съседна Гърция. На пазари, които предлагат местно производство обаче българските дини се харчат за по 50 или 60 стотинки за килограм. Подобна е и ситуацията с пъпешите, гроздето, прасковите и голяма част от зеленчуците.

Земеделие

Ниски остават количествата на българското производство в сектор зеленчукопроизводство и плодопроизводство, отчитат заетите в бранша. Оттам идва и липсата на конкурентноспособност на международните пазари. Браншовици отчитат и факта, че няма държавни организации, които да помагат за износа. 

„Ние сме неравнопоставени. Гърците, например, имат 3 пъти по-големи субсидии от нас. Където отидат гърците на пазара, ние можем ли да се мерим с тях без субсидии или с малките, които получаваме”, посочва производителят, Гено Генов. Според него, след като тази година производтелите намалят цената, ще приключат сезона на загуба, а догодина по-младите фермери ще изоставят всичко и ще отидат да работят в строителството, например, предава Агенция „Фокус“. 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук