16.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Откриват процедура за изграждане на „Океанариум“ в Бургас

Общинският съвет в Бургас откри процедура за предоставяне на концесия за изграждането на „Океанариум”. Решението беше прието с 38 гласа „за”, 9-„въздържал се“ и 1 – „против“. Теренът с площ 117 805 квадратни метра се намира в Парк „Езеро”,  до Конната база в Бургас, която ще бъде изместена. Идеята е за създаването на грандиозно съоръжение  чрез концесия, като бъдещият инвеститор го проектира, изгради и поддържа. В параметрите на концесията са включени: Океанариум с аквариуми от черноморски, средиземноморски и океански видове; Делфинариум със зала за представления и места за отдих на делфините; Аквапарк със закрита и открита част; СПА-зона; Тропическа гора с истински растителни видове; Обекти за търговска дейност, зелени площи, паркинги, транспортна и инженерингова инфраструктура.

 Анализите показват, че за осъществяване на проекта е необходима инвестиция в размер минимум 80 млн. лв. Предложението за концесията се внася за разглеждане във връзка със заявен инвеститорски интерес от фирма, която в момента изгражда Делфинариума във Владивосток.

Инвеститорът трябва да направи еднократно концесионно плащане 600 000 лв., а годишната концесия ще бъде не по-малко от 100 000 лв. Строителството трябва да стартира в рамките на 24 месеца от сключването на договора, решиха съветниците. Концесионерът ще бъде избран от комисия от шестима общински съветници.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук