17.6 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Да подкрепим Флората в конкурса „Сграда на годината – 2015“

От днес започва официалното гласуване за  „Сграда на публиката“ в рамките на конкурса „Сграда на годината“. Всеки може да гласува от 01 до 09 декември за Флората ТУК. Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2015“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 9 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Експозиционен център „Флора – Бургас“ е отличен със специална награда в конкурса. Призът е в категорията „Сгради с елементи на зелена архитектура“. Номинацията е направена от 24-членното жури. Негов председател е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, а в състава му влизат още представители на различни професионални и творчески среди.

Според регламента на конкурса, наградата се присъжда на инвеститора, проектанта и главния изпълнител на сградата. „Флора – Бургас“ е проектирана от архитектите Даниела Бурулянова, Емил Бурулянов, Славян Бурулянов и Цанко Ташев. Изпълнител е фирма „Планекс“, а инвеститор е Община Бургас.

Експозиционен център „Флора“ беше открит през месец май тази година и за кратко се превърна в емблематично място. Модерната сграда замени старите шатри, в които се провежда международното изложение за цветя. Сега центърът предлага условия в него целогодишно да се организират различни събития и изложения.

Освен иновативната си архитектура, „Флора“ – Бургас съчетава няколко енергоспестяващи приложения. Центърът е изграден от екологични материали, разполага със собствена фотоволтаична централа за производство на енергия. Фасадните повърхности са покрити с вечно зелена растителност, която се поддържа от система за напояване. Покривът на сградата е превърнат в градина. Цялостната архитектура на експоцентъра е допълнена с растителност, оформена в различни фигури.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук