25.4 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Два акта за ловец на птички

Два акта са съставени от експерти на РИОСВ-Бургас на едно и също лице за лов на диви пойни птици в рамките на една седмица.

По сигнал и със съдействието на служители от IV-то РУ на МВР-Бургас е заловен нарушителят, който е извършвал лов на пойни птици с мрежа в к-с „Меден рудник“, гр. Бургас.

Уловени са 5 птици – 4 екземпляра  и едно обикновено конопарче. За примамка са използвани други пойни птици в кафез и една мъртва птица. В единия случай са щиглец и елшова скатия, а при повторното нарушение примамките са от вида Щиглец. Птиците са от разред Врабчоподобни и са включени в Приложение 3 от Закона за биологичното разнообразие като защитени на територията на цялата страна.
На основание чл. 39, ал. 2, т.1 и т.4 от Закона за биологичното разнообразие, живите птици са освободени в подходящ район, а трупа на мъртвия щиглец е оставен на мястото, където е намерен. Мрежите и кафезите, използвани при извършването на нарушението са иззети от РИОСВ – Бургас.

Законът предвижда глоба от 100 до 5000 лева на физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук