11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Две години и осем месеца затвор за дрогиран шофьор, убил на пешеходна пътека в Слънчев бряг

Окръжен съд – Бургас призна за виновен по повдигнатото му обвинение подсъдимия Георги Я., който при шофиране по непредпазливост причинява смърт на пешеходеца Д. Д. Съдът на основание чл. 343, ал. 3, предл. второ и последно, б.“б“, предл. първо, вр. чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл- 21, ал. 1 и чл. 119, ал. 1 от ЗДвП, вр. чл. 373, ал. 2 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК го осъди на две години и осем месеца „Лишаване от свобода“, което наказание да се изтърпи от подсъдимия при първоначален общ режим, след редукцията на присъдата по съкратено съдебно производство. Бургаският окръжен съд лиши от правото Георги Я. да управлява моторно превозно средство за срок от четири години. Произнасяйки присъдата съдебния състав се мотивира, че въпреки младата възраст на Георги Я. и незавършеното му висше образование, за да се поправи, подсъдимия е нужно да изтърпи ефективно своето наказание, за да понесе отговорността за тежкия резултат, който е причинил, дори и по непредпазливост.

В съдебното заседание днес стана ясно, че подсъдимия Георги Я. изцяло е признал вината си. В съдебната зала Георги се обърна към съдебния състав и близките на пострадалия с думите: „Дълбоко съжалявам за случилото се! Желая съдът да ми даде възможност да се поправя!“ По желание на обвиняемия и неговия защитник делото днес бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Георги Я. бе признат за виновен, в това, че на 29.11.2015 г., в к.к.“Слънчев бряг“, при управление в посока от гр. Несебър към центъра на к.к. “Слънчев бряг“ на моторно превозно средство – лек автомобил, собственост на А. Я. е нарушил правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата/3ДвП/,а именно:

Чл.21 ал.1 от ЗДвП-„При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h:         за      пътно        превозно средство категория „В“ в населено място-50км. в час“ и

чл.119 ал.1 от ЗДвП „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.“,

като управлявал моторното превозно средство със скорост от 79 км/час, при което приближавайки към пешеходна пътека обозначена с пътна маркировка тип М 8.2 и с пътен знак „Д 17“ не пропуснал преминаващия по нея Д. Д. и не спрял, с което по непредпазливост причинил смъртта му, като деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество – тетрахидроканабинол и на пешеходна пътека.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук