14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Две фирми обжалват класирането в търга за обходния път на Поморие

Два от участниците в търга за строителство на обхода на Поморие са подали жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Обединението „Анхиало 2015“ и шуменската „Автомагистрали-Черно море“ са обжалвали избора на агенция „Пътна инфраструктура“. В ДЗЗД „Анхиало 2015“ участват „Инжстройинженеринг“, „АБ инвест НН“ и „Пътстрой Бургас“ (дъщерна на „Хидрострой“, която преди време купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“).

Жалбоподателите са класирани съответно на втори и трето място в търга. Близките им резултати в класирането вероятно са и причина за подаването на жалбите, тъй като биха имали шанс за спечелване на търга, ако има някакво преразглеждане.

Класиране на косъм

На първо място е класирано ДЗЗД „Поморие 2015“, в което влизат „ПСТ груп“ и бургаската „Понсстройинженеринг“ с мажоритарен собственик бургаският бизнесмен Милко Милков. „ПСТ груп“ беше част от пътния холдинг на Васил Божков до 2014 г. В две последователни смени на собствеността дружеството премина към офшорни компании, като сега е собственост на кипърската „Колвик сървисис лимитид“. Цялото предприятие е заложено в Първа инвестиционна банка за над 55 млн. лв.

Доскоро дялово участие в „ПСТ груп“, която е под номер 7 в класацията на „Капитал“ за най-големи обороти в строителството през 2015 г., се приписваше на депутата Делян Пеевски. В момента в борда на директорите на ПСТ е бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев. От сектора смятат, че контролът на компанията отново е изцяло в ПИБ.

Очакван победител

Победата на „ПСТ груп“ се очакваше още преди класирането, тъй като бяха получили най-висока техническа оценка, а ценовата им оферта беше най-ниска. Прогнозната стойност на поръчката беше 20 млн. лв. без ДДС, а те предложиха 14.3 млн. лв. – или с 30% по-малко, пише capital.bg

При подаването на офертите източници на „Капитал“ обясниха, че цената на „ПСТ груп“ е най-ниска вероятно заради факта, че в близост до обекта имат каменни кариери, откъдето могат да взимат камъни за направата на асфалт, което сваля цената.

В крайното класиране „ПСТ груп“ и „Понсстройинженеринг“ са получили общо 95 точки. Двата кандидата, които са обжалвали решението на АПИ, са класирани съответно на второ и трето място: „Автомагистрали – Черно море“ са получили 94.94 точки, а „Анхиало 2015“ – 93.39 точки. „Автомагистрали – Черно море“ са предложили 15.9 млн. лв., а обединението – 16.52 млн. лв. Техническите предложения на обжалвалите участници обаче са получили максимален брой точки, докато победителят е получил 45 от 50 точки. Ниската предложена цена обаче му е осигурила първото място.

От „Автомагистрали – Черно море“ обясниха пред „Капитал“, че са упражнили законово установеното си право да обжалват и изчакват регулатора като компетентен орган да излезе с решение по казуса. Проектът, който е предмет на обществената поръчка, включва изграждане на обход на град Поморие, като дължината на участъка е 5.848 км. Предвижда се разширеният път да преминава западно от Поморие, в периферната част на града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук