12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Двойка лами в Айтоския зоопарк си имат бебе- Мария

Мими е с големи очи и с мил характер. Дали защото не ме възприема като опасност или просто защото още не се е научила, но не се и опитва да ме наплюе – нещо типично за ламите във всеки зоопарк. И докато се чудя как точно се нарича малкото на ламите – ламче или лами, новородената в айтоския зоопарк Мария, сякаш нещо измърква и започва да движи врата и ушите си. После, дълго ме гледа с любопитно, без да се страхува – на метър-два от оградата на малкия двор пред екоклетката на родителите си. Става ми ясно, че бебето-ламче, чието раждане предизвика истински фурор в местната менадежия и в Айтос, е съвсем кротко и обичливо. Освен всичко друго, малката, която гордо носи името Мария, е и невероятно красива. Любувам се на белия й бретон и белотата на гушката, които явно е наследила от чистобелия си татко Белчо. Иначе, козината й е черна.
Ще припомним, че мъжкарят Белчо обитава зоопарка в Айтос от февруари м.г. Тогава той беше на две години и половина и пристигна сам с надеждата, че до месец-два ще му намерят и партньорка. И докато в Зоопарка трескаво работиха за ново ограждение и екопомещение за бъдещата двойка, /което да отговаря на наредбата на МОСВ/, в Айтос пристигна и рижавата лама Божидара. Тогава надеждите на Зоопарка за потомство станаха съвсем реални.
Божидара беше бременна цели 11 месеца /типично за семейство „камили”, към които принадлежи/ и се радваше на специални грижи и внимание от страна на зоослужителите. Освен дневната дажба за ламите от сено, овес и зеленчуци, бъдещата майка получаваше мляко и разрешени от ветеринаря лакомства.
Малката Мими е будно и ококорено ламче – сигурно защото се роди навръх Деня на народните будители – 1 ноември. И макар че още на втората седмица след рождението, навън застудя, ламското семейство с бебето не се притеснява да се разхожда по цял ден на открито. Ламите чудесно се адаптираха към сезонните промени, защото са устойчиви на зимни условия и не се нуждаят от отопление през зимата, обясняват от Зоопарка в Айтос. Въпреки това, служителите имат готовност да отоплят помещението за малката Мария, ако в близко време температурите решат да паднат под много под нулата.
Според работниците в Зоопарка, ламската фамилия не е капризна. Ламите могат да се хранят и само с трева, но ежедневно се нуждаят от свежа вода за пиене, за да оцелеят.

текст и снимка: www.aitos.org

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук