13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Девет души загинаха в адско меле край Микре

Незрящи хора се връщали от екскурзия, 18 пътници са ранени

Девет души, част от които незрящи, загинаха в адска катастрофа на главния път София–Варна, край ловешкото село Микре. Трагичният инцидент стана около 12,50 часа при сблъсък на товарен автомобил, пътуващ към Варна, и пътнически микробус, движещ се в обратната посока. В пернишкия бус пътувала група от 26 незрящи хора, които се връщали от екскурзия Дряново–Севлиево-София, предава „monitor.bg“. 

По първоначални данни от полицията и прокуратурата виновен за катастрофата е шофьорът на пътническия микробус, който на мокър и хлъзгав път навлязъл рисково в насрещната лента за движение и се ударил челно в товарния автомобил. На място са загинали шофьорът на буса и 8 от пътниците. Други 18 души са ранени. Шофьорът на товарния автомобил също е получил наранявания.

„Под ръководството на окръжната прокуратура в Ловеч продължават да се извършват следствени действия, огледи в присъствието на вещи лица, разпити на свидетели за изясняване на причините за тежката катастрофа”, съобщиха от апелативата прокуратура във Велико Търново. Заради трагичния инцидент движението по главния път София – Варна беше спряно за 6-7 часа, а полицаи отклоняваха водачите по обходен маршрут.

По разпореждане на премиера на Бойко Борисов на мястото на тежката катастрофа край с. Микре бяха изпратени 4 реанимобилa от ВМА и болница „Лозенец“, съобщиха от Министерския съвет. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също бе на мястото мястото на инцидента.

Осигурени са били допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента. Борисов е разпоредил на Министерството на транспорта да извърши пълна проверка на микробуса, участник в катастрофата.

Транспортният министър Ивайло Московски разпореди незабавна проверка на автобуса и камиона, сблъскали се в района на с. Микре. Екип на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА), бившата ДАИ, е на мястото на инцидента, съобщиха от ресорното министерство. Инспекторите на областния отдел на автомобилната администрация в Перник започнаха спешна пълна проверка на фирмата превозвач ВИ-ЕМ ЕООД. Община Перник отменя всички тържества и концерти до вторник и ще бъде обявен ден на траур, съобщи общинският пресцентър, цитиран от БТА.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук