10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Девет мъртви делфини са намерени по Южното Черноморие

Последните два случая са през изминалата седмица на централния и северния бургаски плаж, единият от вида муткур, другият – афала. Мъртви екземпляри бяха намерени в Обзор, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Сарафово и Бургас. Сред тях преобладават тези от вида афала, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията в Бургас..

РИОСВ-Бургас има задължения да констатира вида и състоянието на намерените екземпляри, за което информира МОСВ, като част от мониторинг на защитените морски бозайници. В България Националната мрежа за мониторинг функционира системно от 2006 година,  поддържа се активно от Института по рибни ресурси – гр. Варна, със съвместните усилия на Регионалните инспекции по околна среда и води гр. Бургас и гр. Варна и Сдружение „Зелени Балкани“.

Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява всички форми на умишлено улавяне или убиване, обезпокояване, преследване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. 

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания за посегателство срещу делфини са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на грънбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

При намиране на мъртъв делфин гражданите могат да сигнализират на зеления телефон в РИОСВ – 056/ 813 212 или на телефон 112.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук