13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Дейността на автосервизите – регламентирана до началото на 2016 година?

ГЕРБ ще внесе предложение за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата в следващото народно събрание. Това стана ясно след среща между представители на бургаски автосервизи с кандидат-депутатът от листата на ГЕРБ, Иван Вълков. Очаква се промените да улеснят дейността на браншовиците, както и да гарантират качеството на извършваните в тях услуги. 

Едва след приемане на предложението за изменение на закона ще се пристъпи към изготвянето на наредба, която да регламентира дейността на автосервизите у нас. Според Вълков, това ще се случи най-рано до началото на 2016 година. Подобно предложение бе гласувано и в предишното Народно събрание, но без успех. Към момента дейността на заетите в бранша е нерегламентирана. Неизвестно е и колко точно автосервизи, оперират в България.

Вълков допълни, че за списването на наредбите ще се търси съдействието на легитимни Асоциации на представителите на автосервизите. Предстои сформирането на такива и в Бургас. До момента подобна местна структура не съществува. Подобно е положението в голяма част от страната. В Пловдив например има само едно сдружение на автосервизите, а в Русе – над 10. Иван Вълков провежда срещи по темата от миналата година. Той увери, че разговорите с представители на сектора ще продължат – още по-активно и след приемането на закона за изменение.

Все още не е ясно кой ще поеме контрола над автосервизите. От бранша предложиха немски модел на саморегулация. Според Вълков обаче за това трябва да се погрижи ДАИ. Изчислени са и средствата, които ще бъдат необходими за регламентирането на дейността. По време на срещата не стана ясно каква е точната сума.

Предвижда се в бъдещата наредба да залегнат десетки правила за работата на заетите в бранша. За да работят те ще трябва да имат съответната регистрация. Легитимацията пък ще се дава за различни услуги, извършвани в автосервизите. Предстои и изготвянето на общ списък на местата за ремонт на автомобили.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук