11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Декларация на ПП „Обединени земеделци”

Политическа партия „Обединени земеделци“ смята, че приетите в комисия промени в Закона за избор на народни представители са несправедливи, недемократични и на ръба на конституционността.    

1. Предложението за мажоритарен избор на 31 народни представители е гигантска манипулация, която лишава избирателите от големите избирателни райони от адекватно представителство. zemedelci1.jpgНарушава се конституционният принцип за равно избирателно право, защото не може 400 хил. избиратели от Варна, Пловдив, Благоевград или един Софийски МИР да бъдат представлявани от един мажоритарно избран депутат, така както от един депутат ще бъдат представлявани и 110 хил. избиратели от Търговище, Силистра или Видин.    

Видно е, че неадекватното представителство е в полза на ДПС, тъй като етническият вот е концентриран в няколко малки избирателни района в страната. Доказва го и поведението на ДПС, които бяха против предложението за по-справедлив брой мажоритарно избрани народни представители – 58.  

2.Въвеждането на справедлив мажоритарен елемент изисква широко обсъждане и огромна работа за адекватно райониране на страната, което е явно невъзможно за времето, оставащо до изборите.

3.Принципът на мажоритарния избор изисква за избран да се счита кандидатът, събрал най-малко 50% + 1 глас, но в промените не се предвижда балотаж.

4.Предложените промени в изборния закон улесняват порочната практика на купуване на гласове.

5.Абсурдно е предложението мажоритарно избран кандидат при необходимост да бъде заменян от кандидат от партийната листа. Това е подмяна на мажоритарния вот!

6.Смятаме, че повишаването на изборния праг за коалиции е опит за елиминиране на част от политическото представителство. Намираме за смешен довода, че така се осигурява по-висока политическа стабилност. Демокрацията е плурализъм, а най-висока политическа стабилност има при диктаторски и тоталитарни режими. Явно наследниците на БКП изпитват носталгия по член 1 от Конституцията на Народна Република България. 

Призоваваме народните представители от 40-то Народно събрание да останат верни на принципите на справедливостта и демокрацията и да се водят от тях при приемането на промените в Закона за избор на народни представители.

ПП ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук