14.9 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Декларация от „Инициативен комитет за защита на зелената среда в Бургас“

Инициативният комитет за защита на зелената среда в Бургас изразява своето основателно възмущение относно публикации в местните и централни медии със заглавие „Съдът спря ремонта по „Цар Симеон I“. Публикациите са тенденциозни и не отговарят на истината. Според нас те отразяват изцяло позицията на Община Бургас по проблема с поголовната сеч на дългогодишни дървета в града и не дават никаква информация за мотивите и доводите на Инициативния комитет.

Несъответствието не би било толкова фрапантно, ако не бяха тиражирани и абсолютно НЕВЕРНИ обстоятелства. Самите заглавия представляват подобно твърдение, неясно защо непроверено от журналистите.*

В приложеното Определение на Бургаския Административен Съд ясно и категорично се отбелязва, че спирането на сечта не представлява и спиране на ремонта по улицата. Ясно е, че един ремонт на уличното платно не може да се обвързва със отсичането на дърветата по него, още повече когато има данни, че подобна сеч е незаконосъобразна, което именно е дало и основание на съда да вземе подобно становище.

Прехвърлянето на отговорност по този начин създава опасен прецедент и представлява умишлено настройване на общественото мнение от страна на Общината срещу Инициативния комитет, Съда и Областния управител, които реагираха срещу неспазването на законите и самоволните действия от страна на местната власт.

Инициативният комитет обединява десетки организации и личности, които нямат и никога не са имали за цел да спират развитието на града, или „ремонтите по улиците“. Напротив – ние сме най-заинтересовани както и всички бургаски граждани това да се случва, въпреки, че не отговаряме за него. Ние НАСТОЯВАМЕ ремонтът по ул. „Цар Симеон I“ да приключи в максимално кратък срок, защото сегашното положение продължава вече 6 месеца и е наистина нетърпимо.

Основното, срещу което заявихме, че се противопоставяме, е неспазването на законите в Република България и унищожаването на дълготрайната растителност в град Бургас, под фиктивни аргументи и чрез заобикаляне на законовите процедури. Това считаме за недопустимо, независимо дали е дело на частни лица, или местни администратори. Актът на поголовна сеч по улиците на един европейски град е безпрецедентен и неприемлив, особено в 21 в, когато светът се обединява все повече около идеята за съхраняване на околната среда и зеленината на планетата, като единствен източник на живот.

Настояваме за спазване на Етичния кодекс на българските журналисти и предоставяне на съответното място за отразяване на истинските и обективни факти и обстоятелства, относно предприетото изсичане на дългогодишната дървесна растителност в Бургас.

* Приложение: Определение на БАС 465/  27.03.2009 г.

31.03.2009 г.                                      Инициативен Комитет

гр. Бургас                                           за защита на зелената среда на Бургас

opredelenie11.jpg

                                                                          

                                                                                          

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук