24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Делегация на ГЕРБ представи българското Черноморие в Китай

Делегация на ПП ГЕРБ, водена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев, представи възможностите за бизнес в общините по българското черноморско крайбрежие пред ръководството на китайската провинция Фудзиен. Перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на туризма, IT-сектора, икономиката и земеделието бяха обсъдени на среща със зам.-губернатора на Фудзиен Джан Джънан в рамките на работното посещение в административния център на провинцията – град Фуджоу.

Част от делегацията на ПП ГЕРБ са представители на местната власт в трите черноморски области в България: Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, Емануил Манолов – кмет на община Аврен, Иван Алексиев – кмет на община Поморие, Свилен Шитов – кмет на община Девня, Руска Илиева – зам.-кмет на община Аксаково, Константин Луков – председател на Общинския съвет в Бургас, Красимир Николов – зам. областен управител на Добрич, Георги Лапчев – кмет на община Царево.

Те представиха икономическия потенциал на черноморските общини, като изтъкнаха уникалните природни дадености и богатото културно-историческо наследство, с които България привлича туристите.

„Обновяването на инфраструктурата и увеличаването на инвестициите в страната ни са сред управленските приоритети на ГЕРБ. Воденото от министър-председателя Бойко Борисов правителството поддържа стабилни икономически показатели, като за тази година очакваме около 4% ръст”, коментира Димитър Бойчев, който е и областен координатор на ПП ГЕРБ-Бургас. Той постави акцент върху усилията на кабинета да се развие електронното управление в страната и да се намали административната тежест за гражданите. „Във фокуса на правителствената политика е и образованието. За тази сфера се предвижда сериозна финансова подкрепа, включително и двойно увеличение на учителските заплати”, допълни Бойчев. Той подчерта, че българските общини успешно реализират проекти по европейските програми, а само след няколко месеца страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС.
Зам. губернаторът на Фудзиен прояви огромен интерес към презентациите и се ангажира да запознае представители на институциите и бизнеса в китайската провинция с перспективите за сътрудничество в областта на икономиката. Джан Джънан заяви готовност да се търсят възможности и за развитие на туризма, така че повече китайски туристи да посещават България.

Населението на Фудзиен е 38 млн. Провинцията е на седмо място в Китай по Брутен вътрешен продукт на глава от населението. Годишният й ръст на БВП е 9,6%. През следващите дни визитата на делегацията на ПП ГЕРБ ще продължи с работни срещи в град Сямън и китайската столица Пекин.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук