10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Делегация от Поморие посети Текирдаг

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева, заместник-кметът Кунчо Гайдов и общинският съветник Юсеин Мехмед посетиха турския град Текирдаг по покана на кмета д-р Адем Далгъч. Повод за посещението беше провеждането на 49-тия Международен фестивал, съпътстващ традиционните празници на черешата. Всяка година градът на Мраморно море събира хиляди хора от различни държави, които представят културните традиции на страната си.

По време на визитата българската делегация се срещна с ръководството на турската община и с управата на местната търговско-промишлена палата, с които обмениха опит и идеи за ползотворно сътрудничество между двете общини.

Поморие и Текирдаг осъществяват първия си контакт още през 80 – те години на миналия век, но отношенията бързо са прекъснати. Минават повече от 20 години, когато по инициатива на кмета Иван Алексиев връзките между двете общини са възстановени и миналата година д-р Далгъч беше на посещение в Поморие, заедно със заместник-кметът по финансите Зеки Сезан.

Текирдаг или Родосто е административен център на вилаета Родосто, а населението на града е близо 160 000 жители. С бързи темпове се разрастват промишлеността и туризмът. Градът се намира на 135 километра от Истанбул и е разположен на северния бряг на Мраморно море. Целите на ръководствата и на двете общини са за съвместна работа в областта на туризма, културата, спорта и трансгранични проекти, в които да се включат и представители на местния бизнес.

 

 

   Друг побратимен на Поморие турски град е Енидже – двата града са свързани от обща история. Посещението в Тикердаг беше възможност за поморийската делегация да посети родното място на тракийските бежанци, заселили се в Поморие. Техните потомци от Тракийско дружество „Одринска епопея”, Поморие преди повече от 10 години са поставили паметна плоча на вековно дърво, на която пише „Поморие – България. От признателните потомци.”  За съжаление плочата вече е в лошо състояние, затова по инициатива на кмета Иван Алексиев там ще се постави нова паметна плоча, в чест на тракийските бежанци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук