10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Делегация от Украйна, Грузия и Турция бе на посещение в Община Царево

Делагация от Украйна, Грузия и Турция посетиха част от забележителностите на Община Царево, като част от проекта „Интегриран модел за управление на териториите в районите на устията на реките, вливащи се в Черно море” (ILMM-BSE).

Делегацията бе посрещната от кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев и секретаят на Община Царево г-жа мария Конярова. На посещението присъстваха представители от Бургаска Регионална Туристическа Асоциация – България, Университет „Проф.Д-р Асен Златаров”, Украинската Асоциация за опазване на морската среда, Асоциация за опазване на морската среда Георгика – Грузия, Турската Асоциация за опазване на морската среда и Университет Намик Кемал – Турция.

Делегацията разгледа Защитена местност „Устието на р.Велека”, която е част от проекта, засягащ басейните и устията на реки в тези държави. Не пропуснаха да видят и разкопките, където бяха намерени златното и сребърното съкровище в Синеморец. След това посетиха църквата „Св. Успение Богородично” в кв.Василико и разгледаха музея в Царево. В музея им разказаха историята на града и региона и разгледаха златното и сребърното съкровище от Синеморец. Те с интерес разгледаха и находките открити по време на различни разкопки, сравнявайки видяното с това, което знаят за своя град, намирайки приликите в историческите артефакти.

Проектът се изпълнява от партньори от 4 държави – България, Турция, Украйна и Грузия. Територията на проекта обхваща басейните и устията на реките Велека и Ропотамо в България; басейните и делтата на река Марица в Турция; делтите на реките Дунав, Днестър и Днепър в Украйна и басейните на реките в регион Гурия, Грузия. Основната цел на проекта е да се разработят, внедрят и оценят средства и инструменти за управление и устойчиво използване на земите около крайбрежните устия на реките, вливащи се в Черно море. Проектът се осъществява с финансиране на Европейския съюз в рамките на Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007–2013 г.”

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук