9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Демонстрации невиждани по света показват във вечерта на ушу

Демонстрация на контрол над петте елемента въздух, вода, огън, земя и метал ще бъде направена по време на Гала вечерта на у-шу в България. „Практиката на вековната китайска традиция не е правена до сега никъде по света, тъй като е особено опасна и изисква силна концентрация и воля”, обясни председателят на спортен клуб „Бей Син” – Бургас Стефан Колев.

Световният шампион на България в този спорт и член на управиштелния съвет на Българската федерация по ушу, организира за втора поредна година Шампионат по ушу за Купа България и Гала вечер на българското ушу. Събитията ще се проведат на 2 октомври в неделя в спортна зала „Никола Станчев” в „Меден рудник”.

В състезанието ще вземат участие 14 спортни клуба от цялата страна, а участниците ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи – деца,   младежи до 18 години и възрастни. Очаква се събитието за пореден път да бъде уважено от представители на Китайското посолство в България.

Проявата се организира от Българска федерация по ушу и е кръг от Държавния спортен календар.

Според Стефан Колев обаче най-зрелищна и интересна се очартава да бъде Гала вечерта, която ще започне точно в 17.00 часа с награждаване на най-добрите стортисти за 2011 година. Събитието ще бъде представено като интригуващ шоу спектакъл, в който освен летящи във въздуха кинжали и танци с огньове, зрителите ще могат да видят как със силата на тялото и духа могат да се огъват предмети и да се трушат бетонни плочи с голи ръце.

Бургаският клуб „Бей Син”, в който тренират световните шампиони в този спорт във всички възрастови групи, обуславя 80% от националния отбор на България по ушу.

Българската федерация може да се похвали с над 300 медали и купи от световни и европейски първенства, почти всички обаче са за бургаския ни отбор.

„В света има регистрирани над 1 милион души, трениращи ушу. Те са от 120 страни, което прави този сорт изключително масов в световен мащаб. От тези държави има и такива, които не сме побеждавали, но това  е защото сигурно не сме се изправяли срещу тях”, коментира Стефан Колев.

Предвид успехите на клуба му от 1994 година до сега, амбицията на председателят на „Бей Син” е Бургас да домакинства Купата на Европа по ушу. „Това е напълно възможно, тъй като за последните три години, благодарени ена община Бургас ние се наредихме в топ 20 на европейските клубове с най-добра материална база. От друга страна в новата спортна зала, която предстои да бъде изградена ще има специална база за нашият спорт, по изискванията на Европейската федерация”, разясни още световният ни шампион.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук