11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Демонстрационен център на занаятите беше открит в Несебър

Демонстрационен център на занаятите беше открит днес в Несебър. Лентата на ремонтираната сграда, която е бивша поликлиника, беше прерязана от кметът на Несебър Николай Димитров и генералният консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой.  На официалното откриване присъстваха още Ендер Озден – представител на Генералния секретариат на специализираните администрации на провинциите в Одрин и Озай Гюнгюрен – представител на камарата на търговците и занаятчиите.

Центърът, в който ще се правят изложби на занаятчийски произведения на изкуството, демонстрации и обучения, е изграден в изпълнение на съвместен проект на градовете Несебър и Одрин , финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество.

След официалното откриване на Демонстрационния център кметът на Несебър, генералният консул и партньорите по проекта разгледаха изложбата на занаятчиите от Несебър и Одрин. Жените от Несебър показаха традиционна българска седянка.Генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой не скри, че възстнавката  на седянката е била изключително интересна.

Гостите получиха  фланелки, изработени на място с логото на проекта. Занаятчиите от Одрин  показаха сувенири, свързани с техния бит и направиха демонстрация как се прави плодов сапун.

Сладкар измайстори на място торта със сушени смокини и обеща рецептата, така че тя да се предлага на туристите в Несебър. Турският консул и кметът разгледаха и изложбата с произведения на калиграфското изкуство и получиха подаръци от занаятчиите.

Освен изложби и демонстрации на занаяти в залата на втория етаж на сградата ще се провеждат презентации и обучения. Тя е оборудвана с интерактивна дъска и модерна техника.

Сътрудничеството между Несебър и Одрин ще продължи. Вече се работи по втори съвместен проект за изграждане на екологична детска градина в Стария Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук