6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Ден за размисъл преди предсрочните парламетарни избори

Днес е денят за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори, в който е забранена всякаква предизборна агитация. Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.Избори

Забранено е обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.
6 897 881 избиратели ще могат утре да пуснат бюлетина за 18 партии, 7 коалиции и трима независими кандидати (в Благоевград, Бургас и Хасково), припомням dnevnik.bg

Гласуването на 5 октомври започва в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 часа. В страната врати ще отворят 11 434 секционни избирателни комисии, като от тях 96 са подвижните избирателни секции. Българите зад граница ще могат да гласуват там, ако има разкрита секция, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина.

Студентите могат да гласуват в населеното място, в което учат срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Ако нямат заверена студентска книжка, ще могат да гласуват и с уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук