13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Депутатите одобриха да има страшни картинки по цигарите

Стряскащите илюстрации върху цигарените кутии и пакети стават задължителни в България от 20 май. Това реши парламентарната Комисия по икономическа политика.

Снимки и картинки, които показват какви поражения причиняват цигарите, ще попълнят сегашните надписи за вредата от тютюнопушенето, а мярката е част от Евродиректива, която всички страни от ЕС трябва да приложат до 20 май.

Заради краткия срок депутати побързаха с приемането на промените, така че цигареният бранш да има време да изпълни новите изисквания.

Според европейската директива вече 65% от обема на цигарените опаковки трябва да са запазени за стряскащи снимки на пушачи, както и за надписи, които да напомнят за вредата от този навик.

„Това е поредната брюкселска недомислица“, обяви депутатът от левицата Петър Кънев, който председателят на комисията. По думите му новите европейски правила са недомислици като щастливите кокошки и правите краставици.

„Това няма да доведе до намаляване на тютюнопушенето“, убеден е Кънев. „Брюксел е много хубаво нещо, но като влязат в детайлите, става нещо абсурдно“, се възмути още той. Освен здравните предупреждения новите правила забраняват продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване и на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. Забраняват се и познатите ни ментолови цигари например, тъй като директивата не разрешава вече да има цигари с филтри и хартия, които дават възможност за промяна на мириса или вкуса на цигарите./ segabg.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук