13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Депутатите от ГЕРБ-Бургас с парламентарно питане за помощите за безработни от Франция на министър Данов

„Разпоредил ли е министър-председателят Пламен Орешарски проверка по изнесените от медиите данни за злоупотреба на арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране, който според информацията неправомерно е получавал помощи за безработни от френската социална система? Ако не е извършена до този момент подобна проверка, каква е причината? В случай, че е извършена, какви резултати е показала тя? Ако нарушенията на арх. Данов са доказани, ще бъде ли той освободен от поста освободен от поста министър на инвестиционното проектиране?” Това са въпросите, които групата от народните представители от ГЕРБ-Бургас са отправили в парламентарно питане до премиера Пламен Орешарски. Те са свързани с факти, изнесени в медиите, свързани с вече назначения министър на инвестиционното проектиране.

Според разпространената информация в началото на месец юни 2013 г, става ясно, че арх. Иван Данов е получавал социални помощи за безработни във Франция, докато е преподавал и е развивал бизнес в България през периода 2004-2005 г. Сумата е в размер на близо 15 000 евро. Според публикацията арх. Данов пристига в Париж през лятото на 2004 г., регистрира се адресно при свои познати, записва се на борсата за безработни и започва да получава социални помощи в размер около 1850 евро месечно.  Фактите сочат още, че в деня, в който г-н Данов получил известие за отпускане на помощи, на 29.09.2004 г. той се връща в България. В същото време е декларирал, че живее и търси работа във Франция, което не отговаря на истината. Данов получава помощи до юни 2005, когато е отписан от Бюрото по труда, защото пропуснал да си подаде декларацията

„Като народни представители смятаме, че тази изключително смущаваща информация уронва престижа на Р България пред европейските й партньори. Многократно министър-председателят е заявявал, че при всяко най-малко съмнение относно дейността на хора от екипа си, е готов да прекратите правомощията им. До този момент обаче няма никаква яснота по случая с министъра на инвестиционното проектиране. Очакваме в най-кратки срокове отговори на сериозните въпроси, които сме поставили и в случай на доказана вина от страна на арх. Данов, да бъдат предприети конкретни действия”, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и областен лидер Димитър Бойчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук