13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Депутати от ГЕРБ: Финансовият министър крие доклада за инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“

„Никой не знае какво се случва с проектите по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. На какъв принцип са били определени общините, по какви критерии са били разпределени тези 500 млн. лв. и още повече – как се харчат те. Още на 2 април отправих въпрос към вас да ни предоставите доклада, който сте подготвили и защитили пред Министерски съвет.

Зала ГЕРБ

Бяха заделени 160 млн. лв. за 8 министерства, които да ги похарчат за програмите си. Така и не разбрахме как се изразходват тези средства. Като министър на финансите имате ангажимент да ги контролирате, това е определено с постановление 19 от 7 февруари 2014 г. Всяко тримесечие сте длъжен да събирате информация от въпросните министерства за това как се изпълняват тези програми. Вие обаче криете тези доклади не само от нас, народните представители, но и от цялата общественост”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарния контрол днес.

Тя и депутатът от партията Лиляна Павлова зададоха въпрос към министъра на финансите Петър Чобанов какво се случва с изпълнението и контрола на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Ивелина Василева коментира, че повече от месец се опитва да се срещне с финансовия министър, за да обсъди с него тази тема, но дискусия така и не се е състояла.

„Исках да ми помогнете да изпълня своите правомощия по Конституция като народен представител, които включват контрол над изпълнителната власт. Но не получих никакъв достъп до документите, с които би трябвало публично се обявява прозрачното и ефективно разходване на средства по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Идо този момент няма никаква яснота какво се случва с нея”, категорична бе Ивелина Василева. Министърът на финансите не успя да даде конкретен отговор на въпроса на депутатите от ГЕРБ, като се опита да се оправдае с текущ мониторинг на проектите и предстоящ доклад, който ще бъде внесен в МС и предоставен на народните представители.

„Нямаме конкретна информация от вашия отговор и не мога да приема казаното. Имам и допълнителни въпроси към вас, искам и отговори. С така гръмко обявената програма обещавахте средствата да се инвестират в забравени приоритети за дадени региони и области. Какво тогава се случи с програмата за безводие – всички са чували за нея, но до ден днешен никой не я е видял. Какво се случва и с Министерство на спорта – в частност със спортните площадки в населени места, колко проекта има одобрени, как се изразходват средствата за тях. Ще получим ли скоро някаква информация? Вие сте длъжни да представяте всички тези данни в НС, още на 19 май това трябваше да се случи. Къде е информацията, защо никой не знае какво се случва с тези милиони раздадени някога?”, попита народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова .

Ивелина Василева коментира, че въпросът за изразходването на средствата по „Растеж и устойчиво развитие на регионите остава отворен пред цялата общественост. „От коментарите ви бих казала, че това правителство и всяко едно тайно общество може да се гордее с вас. По уникален начин съхранявате тайните, пазители сте на едни недостъпни документи не само за нас, народните представители, но и на медиите. Всичко това противоречи на политиката на МФ и на изпълнителната власт за прозрачност и контрол. Надявам се, че времето на това правителство е съвсем кратко, всички с нетърпение чакаме подаване на оставка. Дано да  съумеете преди нея да представите този дългоочакван доклад”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук