11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Десет кораба под обработка в Пристанище Бургас

В Пристанище Бургас под обработка се намират 10 кораба, при оптимална  заетост на кейовия фронт и складовите полета. Основните товари са метали -внос, скрап-износ, амониев нитрат, контейнери, транзитен силикоманган, въглища и др. Също така в Несебър застана и първия пасажерски кораб, с който бе открит туристическия сезон.

През първото тримесечие на 2012 година през “Пристанище Бургас” ЕАД преминаха 509 хил. тона товари, което е 8.3% над бизнес плана и 9,9% ръст в сравнение с товарооборота през първото тримесечие на 2011 година за оперираните от дружеството терминали „Изток” и „Запад”.

     През наблюдавания период насипните товари са  със 77% над бизнес плана. Спрямо първо тримесечие на 2011 година ръста е 24.5%. Обработени  са желязна руда, меден концентрат и скрап над планираните количества. Над разчетените са и обемите зърнени храни. В повече от планираното са и други насипни товари – торове, феросилиций, цимент,  трици,  кокс, чугун и урея.

Най-съществено е нарастването на количествата обработени контейнери – с 43% като тонаж и 100% ( два пъти) като TEU единици спрямо съответния период на 2011година. Увеличението не е само на база привличането на новия контейнерен оператор „Мерск Лайн”, а и  40%-то увеличение на трафика на дългогодишния партньор „МСЯ”

 

Приходите от претоварната дейност са 97,6% от планираните в резултат от увеличения товарооборот на насипни товари и по- слабия товарооборот на генерални товари  и  с 82% от тези през предходната година, поради преминаване на насипни и наливни товари към концесионера.

За тримесечието отчитаме печалба от дейността /EBIT/  в размер на 654 хил. лева при планирана  527 хил. лева и печалба 669 хил. лева за съответния период на 2011 година.  

На брой заети лица печалбата е  0.86 лева при планирана печалба 0.69 лева и отчетена през 2011 г. печалба 0.67 лева или отчитаме ръст на печалбата на брой заети лица с 23.6% над плана и 29.1% над отчетената 2011 година.

 

            Предвид почти оптималната ангажираност на хората и техниката, ръководството на пристанището предприе гъвкави подходи, с цел безопасно и качествено задоволяване на изискванията на клиентите, като не спря работа и през празничните дни.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук