9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Десислава Терзиева: Брегоукрепването е сериозен проблем, нямаме пари

„Липсата на бюджетни пари за брегоукрепване се оказва сериозен проблем за българското Черноморие. Средства няма, търсим всякакви възможни варианти. Това е посоката, в която ще работи нашето Министерство, защото полезна политика за решаването на този проблем, не е правена през последните години, за жалост.” Това каза при посещението си в Поморие, министърът на регионалното развитие, Десислава Терзиева.

Въпреки това, съвсем скоро започва тръжна процедура за строително-монтажни работи по брегоукрепването на невралгичните точки в Поморие, увери регионалният министър. „Предвидени са бюджетни средства за тази година. Проектът ще се реализира за около две години, а самото му изпълнение ще започне през лятото на тази година. Цялостното брегоурепване ще струва на държавата около 8 млн. лева”, обясни Терзиева.

Тя допълни, че след срещи с кмета на Поморие Иван Алексиев и представители на Агенция „Пътна инфраструктура” е взето решение да бъде направена специална организация на движението при изходите и входовете на Черномориския град или изграждането на две кръгови кръстовища. По думите й, инфраструктурата ще бъде достъпна до началото на това лято.

Десислава Терзиева припомни, че Поморие вече разполага и с 4 млн. лева от правителствената програма за растеж и развитие на регионите, които ще бъдат използвани за ремонт на пътя Миролюбово-Ахелой. „Отсечката не е ремонтирана повече от 20 години. Радвам се, че пътната агенция ще има възможност да реализира този обект и то до началото на активния летен сезон”, каза министърът на регионалното развитие.

Министерството работи активно и по проектите за обходи на Ахелой и Поморие, увери Терзиева. Отсечките ще бъдат включени в „транзитните пътища „6”“ по инвестиционен заем от Европейската банка. Изпълнението им ще започне през 2016 година.

За разширението на пътя Бургас-Слънчев бряг тя заяви: „В края на 2013 година завършихме трите километра по разширението на този път. Знаете, че той стана от двулентов в четирилентов. Предвиждаме да построим една пасарелка непосредствено преди Ахелой, за да могат хората на преминават безпрепятствено и да нямат проблеми. С това разбира се нашите идеи не спират – възложила съм на Агенция „Пътна инфраструктура” да помисли за други интервенции, които могат да бъдат направени за облекчаване на движението в района. Всичко това, според възможностите на бюджета.”

Във връзка с летния сезон и концесията на плажовете, Терзиева увери, че ивиците, които останат без стопани ще бъдат обезопасени. По думите й, туризмът е ключов отрасъл на българската икономика, който e приоритетен за правителството. 110 млн.евро е индикативният бюджет за туризъм по новата ОП „Региони в растеж“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук