12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Десислава Терзиева: Щом нямаме спасители да привлечем от чужбина

97 плажни ивици са били проверени в периода 18 юни – 4 юли. Констатирани са 80 нарушения на 40 от тях. Около 7 млн.лв. са приходите от концесии и наеми на морски плажове, тази година. Това обяви при внезапна проверка на Централен плаж – Созопол, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й, нарушенията касаят главно липсата на спасителни пунктове и неадекватно медицинско обслужване.

Десислава Терзиева

На концесионерите е даден срок от 14 дни, в които да предприемат необходимите действия за отстраняването на нередностите. Ако срокът не бъде спазен ще бъдат налагани санкции, категорична бе Терзиева. Министърът допълни, че в момента се разработва методика за обезопасяване на плажните ивици към които все още няма интерес от страна на наемателите. „В момента изпълняваме пилотен проект на 13 плажа. Водното спасяване ще бъде осигурено от областните администрации по места, а общините ще трябва да се грижат за почистването”, обясни Десислава Терзиева.

Според новата методика, твърде дългите плажни ивици ще бъдат отдавани на парче, както бе и през миналата година. Така, според регионалното министерство, те били по-атрактивни за концесионерите. „Крайно време е у нас да бъде отворен и трудовия пазар, така че спасители от други страни да могат да работят по българското Черноморие”, каза още Терзиева. Тя даде за пример курортния комплекс „Албена”, в който вече били наети морски гардове от съседна Румъния.

Още следващата седмица регионалният министър, заедно с експерти от Министерството на транспорта ще обсъдят текстове в наредбата, които да регламентират работата на новите, хитови водни атракциони в Слънчев бряг. Ще се обсъди кой и как да осъществява контрола за дейността им. Според Терзиева, не било много ясно какво точно представляват надуваемите аквапаркове във водата и дали за тях трябва да отговаря Морска администрация.

На проверения днес плаж в Созопол нарушения не бяха открити.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук