14.9 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Детектор на лъжата – осъзната необходимост при интервю за работа?

Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава „Марица“.

Предвид икономическата обстановка и престъпленията в страната, полиграфът е осъзната необходимост, заяви за „Марица” криминалният психофизиолог Йоан Владимиров. Той уточни, че освен при подбор на персонал, полиграфското изследване играе ключова роля за разкриване на негативни деяния, свързани с работата или инциденти във фирмите, като кражба на вещи или пари, както и изнасяне на информация.

Детекторът на лъжата, доскоро приоритет на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология към МВР, вече бил дясната ръка на застрахователи, търговци, собственици на заведения и строителни фирми, с многоброен персонал.

За съжаление частните полиграфисти в България, които се броят на пръсти, между които е и съпругата на Йоан Владимиров, не си партнират с МВР. Странно е, но оттам не ни търсят като външни сътрудници за извършване на полиграфски изследвания, макар че не могат да поемат целия обем от работа. В основата им са тежките престъпления и са ограничени например при домашни кражби на вещи или при застрахователни измами, коментира г-н Владимиров.

Чрез детектора на лъжата криминалният психофизиолог е разкрил стотици случаи както на дребни, така и на грандиозни измами. Признава, че в практиката си е отказал да тества малко дете, обвинено за кражба на играчка, както и насилствено водени при него лица от ъндърграунда. Йоан Владимиров е член на Американската асоциация на полиграфистите, която наброява над 9 хиляди души от цял свят. Приема членството си там за много престижно, докато асоциацията на полиграфистите в България почти нямала дейност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук