14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Детска градина „Ален мак” ще бъде завършена до есента, Ахтопол ще има музей

По предложение на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев, Общинският съвет даде даде възможност детската градина „Ален мак” да бъде довършена и напълно оборудвана до есента, когато децата ще могат да прекрачат прага й.
Стойността за реализирането на обекта е 500 хил. лв. Днес на редовното 23-то заседание на Съвета беше взето решение и за отпускане на 250 хил. лв. за проектиране и изграждане на музей в сградата на старото кметство на гр. Ахтопол.

Ще бъде проектиран Воден цикъл и ПОСВ в с.Лозенец и с.Велика за 60 хил.лв., беше взето решение и за проектиране на Воден цикъл и ПОСВ в с.Синеморец за 40 хил.лв.

Тези дейности ще станат възможни, тъй като съветниците рефинансираха вече съществуващ дълг на Община Царево от 2009 г.

Кредитът на общината е сключен при неблагоприятни условия и това налага неговото рефинансиране с много по-добри параметри. Размерът на дълга ще бъде 3 млн. лв, от които 2 млн. лв са за рефинансиране на стария. Един млн. лв. ще бъде за погасяване на стари задължения, направени от предходната местна управа и за реализация на новите обекти.

Общинските съветници взеха решение и за обособяване на платен общински паркинг в централната градска част на Царево. „И местните хора, и туристите усещат проблема с липсата на достатъчно места за паркиране по време на летния сезон. Това до голяма степен е свързано и с липсата на достатъчно строг регламент в тази сфера. Във всеки европейски град, в центъра, престоят на автомобили е платен. Тази тема дори не се коментира, тъй като на всички им харесва да има ред в паркирането. Затова и взаимстваме тази добра практика”, каза по време на заседанието кметът Лапчев.

На днешното заседание общинските съветници дадоха съгласието си и за предоставяне безвъзмездно право за управление на недвижим имот – частна общинска собственост на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението. По време на заседанието стана ясно, че дирекцията се е помещавала в общинската сграда, в продължение на години, без да има документ за това. С днешното решение на Общинския съвет ще стане възможно финансирането на ремонтни дейности на сградата на пожарната, чрез кандидатстване по оперативни програми на Европейския съюз.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук