14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Деултум посреща първи туристи през октомври

До края на месец  октомври ще приключи реконструкцията и преустройството на археологическата база в Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт”. Цялата стойност на проекта е над 2 784 000 лв.,  осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие” – 2007 – 2013 г. Съфинансирането на Община Средец е в размер на 490 547 лв.  В строително ремонтните дейности са наети 30 човека от Дебелт и Средец.

Deultum

Местни работят и на археологическите разкопки, които се извършват в момента  в резервата под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински. 10 работни места ще бъдат разкрити при откриването на обекта през есента. Вече са обучени 4 екскурзовода и аниматори в Археологическия резерват Деултум и двама за работа в просветителския информационен център.

Ремонтните дейности включват подмяна на дограми, подмяна на ВиК и ел. инсталация, отопление и вентилация и изграждане на Лапидариум. Изградена е и  керамичната площадка, където  посетителите ще могат да участват  в обработка на керамични фрагменти от археологическите разкопки. Пред завършване  е сградата, в  която ще се помещава музейната експзиция.

Музеят ще  разполага с няколко експозиционни зали, където ще бъдат изложени експонати на тема археология, етнография, природа и др. 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук