23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Деца в риск посетиха етнографски комплекс „Генгер“ в Айтос

Традиционният празник, посветен на 15 септември, организиран от ОДМВР – Бургас и Община – Айтос събра и през тази година на едно място клиентите и екипа на бургаския дневен център за работа с деца на улицата и кмета на Айтос – Васил Едрев. Малчуганите посетиха Етнографския комплекс „Генгер”, лесопарк „Славеева река” и айтоския зоопарк, като с песни и стихотворения бе ознаменуван предстоящия първи учебен ден.

Под аплодисментите на бургаските деца, управителят на ДЦРДУ – Бургас Таня Колева връчи на Айтоска община благодарствено писмо „за дарителския жест, който допринася за повишаване на емоционалното благосъстояние на децата в риск”, както и прекрасна торта в знак на благодарност за дългогодишното сътрудничество. Малчуганите разгледаха ателиетата и изложбените зали на комплекс „Генгер”, като обещаха да залягат над книгите наесен.

Визитата на подрастващите в Айтос бе по повод наближаващото начало на  учебната година.  „Децата, възпитаници на Дневния център са в риск, тъй като в по-голяма част от семействата не ги пускат на училище. Тази група деца е изключително важна за нас – насочваме усилията си в търсене на повратната точка, която да възбуди интереса на децата към учебния процес. Стремежът е, в крайна сметка, самите те да проявят желание да ходят на училище”, обясни мотивите на посещението управителят на ДЦРДУ – Бургас Таня Колева.

В непосредствена атмосфера децата получиха познания за флората и фауната на територията на Община Айтос, запознаха се с българските обичаи и древни занаяти, съхранени в ателиетата на майсторите в Етнографския комплекс.

Всяко от децата имаше възможността да седне зад старото грънчарско колело, да изработи и украси керамичен предмет. Подрастващите разгледаха ателиета на медникаря и кошничаря и научиха подробности за бита и живота на стария айтоски еснаф по време на емоционална разходка в Етнографската къща.

От името на цялата група  Таня Колева поднесе сърдечни благодарности към кмета на Айтос – Васил Едрев, който като дългогодишен ръководител на Областната дирекция  винаги е бил съпричастен към проблемите на малчуганите на Дневния център и нееднократно е осъществявал благотворителни инициативи спрямо тях. „Кметът Васил Едрев от сърце прегърна идеята за гостуването на децата. И считам, че това няма да е последната инициатива, която провеждаме съвместно с Община Айтос.”, каза още Колева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук