11 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Деца от Визе готвиха в Царево

Ученици от гр.Визе, Р.Турция и техните проподаватели, гостуваха в Царево на своите връстници от СОУ „Н. Вапцаров“. Посещението е дейност по проект „Хранaтa като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Гостите посетиха Българо германски център за професионално обучение – клон гр.Царево, където нашите деца домакини ги запознаха с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традициоонни рецепти от тракийския регион. Заедно приготвиха и опитаха ястията, презентираха рецептите и техниките за приготвяне, наставлявани от техните преподаватели от Българо германски център за професионално обучение. По този начин децата научиха и приложиха на практика, приготвиха сами и тестваха много рецепти от традиционната кухня. Те се запознаха с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Учениците събраха забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци.

Учениците от СОУ „Н. Вапцаров“ разведоха своите гости в Царево и посетиха Общински исторически музей, където ги запознаха с богатата история на нашата община. След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Р. Турция и ще се запознаят с традиоционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни продукти и подправки при приготвянето на храните.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук