18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Деца от Царево се учат да готвят по проект за трансгранично сътрудничество

На 25 ноември започна обучение по готварство на деца от СОУ „Н. Вапцаров“. Уроците са част от дейностите  по проект „Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция и ще продължат 7 дни. По време на обучението децата се запознават с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традициоонни рецепти от тракийския регион. Техни наставници са преподаватели от  Българо германски център за професионално обучение – клон гр.Царево. Децата научават и прилагат на практика, приготвяйки сами и тествайки много рецепти от традиционната кухня. Те се запознават с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Учениците ще съберат забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци. След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Р. Турция и ще се запознаят с традиоционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни профукти и подправки при приготвянето на храните.

На 28 ноември групата студенти от гр.Визе ще гостува на своите връстници и ще участва в един ден на обученията на децата от Царево, като заедно ще приготвят и опитат български рецепти.

На 30 ноември в гр.Царево ще се проведе семинар и пресконференция по проекта. За участие в семинара са поканени гости от партньорските организации – Община Визе и Асоциация за опазване на природата ДАЙКО, гр.Демиркьой. Госите ще се запознаят с традиционната местна кухня, ще опитат местни продукти и деликатеси, приготвени от учениците и техните наставници. По време на семинара ще бъде представен филм, заснет за фестивала на  храните, който се проведе през месец август в гр.Визе, където участие и награди взеха преподаватели от Българо германски център за професионално обучение – клон гр.Царево.

На пресконференцията ще бъдат представени дейностите по проекта, реализирани и предстоящи събития. Извършено бе проучване на традиционната българска и турска кухня в региона на Тракия, събрани бяха местни рецепти, които предстои да бъдат отпечатани в книга. Целта на проучването е запазване, съхранение и популяризиране на местните кулинарни техники и традиции в приготвянето на храната като част от културната идентичност и характеристика на региона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук