23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Деца със специални потребности участваха в спортен турнир по боче в Айтос

В Лесопарк „Славеева река”, град Айтос се проведе турнир по спорта боче. Инициативата е част от годишния план на методическо обединение „Дъга” към Ресурсен център – Бургас. В състезанието се включиха ученици със специални образователни потребности от СОУ „Христо Ботев”, гр. Айтос и СОУ „Никола Вапцаров”, гр. Айтос. Водещият на събитието, г-жа Росица Дохнева, ресурсен учител в РЦ – Бургас и председател на МО „Дъга”, представи гостите на мероприятието. Сред тях бяха г-жа Мариана Димова – зам. кмет на община Айтос, г-жа Соня Шестакова – главен експерт на отдел КОВЗС при община Айтос, г-жа Катя Костадинова – редактор на в-к „Народен приятел“ при община Айтос, г-жа Антоанета Стоянова – директор на Ресурсен център – Бургас, г- жа Мария Николава – пом. директор на Ресурсен център – Бургас, родители и специални педагози.. Г-жа Стоянова поздрави спортистите и им пожела успех в състезанието.Съдия на турнира бе Марияна Георгиева, ресурсен учител в РЦ – Бургас и лицензиран треньор по спорта боче. Тя представи на присъстващите историята на играта и нейните правила.

DSC01289 Спортът „Боче” датира от 5 000 год. пр. Христа и е изключително интересен за децата и учениците със специални образователни потребности. Той допринася за създаване на универсална среда за комуникация и премахване на всички бариери между участниците. Родината на боче е Италия. Разпространен е в Европа от римските воини и наподобява кърлинг, но се играе с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки, с различен цвят, а целта е една малка топка, наречена ”палина”. До нея боче топките трябва да достигнат на най- близко разстояние. Предимство за играта е, че се изисква концентрация, но същевременно не е необходимо физическо натоварване и е подходяща и за ученици в инвалидни колички.

След приключване на състезателната част на първия турнир по боче в град Айтос, своите умения на терена показаха и гостите на спортното мероприятие. Всички се забавляваха, демонстрирайки прекрасно настроение и положителни емоции.

За успешното си представяне състезателите бяха наградени от ръководството на Ресурсен център – Бургас в лицето на г-жа А. Стоянова и г-жа М.Николова.

Боче е спорт, който е включен в Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс. На национално ниво в България ежегодно се провежда Национален турнир по боче в гр. Плевен, организиран от Спешъл Олимпикс България. В последните години в Ресурсен център – Бургас се работи целенасочено за развиване на този спорт.Възпитаници на институцията участват и печелят златни медали пет поредни години в плевенския турнир. Ученик от центъра спечели два златни медала и едно четвърто място по спорта боче на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс в гр. Антверпен, Белгия. Подрастващите имат възможност да покажат уменията си сред свои връстници, което е предимство за учениците, трениращи тази игра. По време на тренировки и състезания се създават нови приятелства, подобрява се комуникацията, самочувствието на младите спортисти и увереността в собствените сили. Това допринася за успешната социализация на учениците със специални образователни потребности.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук