12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Деца с умствени увреждания ще бъдат настанени в два центъра от семеен тип в Карнобат

Карнобат стана първата община в страната с два новооткрити центъра за настаняване от семеен тип, за деца с умствени увреждания.

 

От социалните услуги, които ще се предлагат в тези домове, ще се възползват 24 деца от специализирани институции. Освен тях ще бъдат настанени и още 4 деца от общността. Досега момчетата и момичетата са били настанени в дома за деца с умствена изостаналост в село Искра.

 

Центровете ще се обслужват от 24 души висококвалифициран персонал. Сградите са едноетажни, разделени са на пет основни зони, разделени на обща, спална и обслужваща зона. Пред центровете има обособена площадка за отдих и занимания на открито.

 

Помещенията са изградени така, че да осигуряват условия за живот, близки до семейните. В тях средата е максимално достъпна за деца с двигателни увреждания и затруднена мобилност.

Двете постройки са разположени в рамките на града с обща разгърната площ 1704 кв. м. и 1196 кв. м.

 

По този проект в цялата страна са започнали да се строят общо 50 подобни центрове, предстои общият им брой до края на 2014 год. да стигне 149. Бургаска област домовете ще бъдат общо 9.

 

Първата община с изцяло завършени центрове за настаняване от такъв тип е Карнобат.

Според кмета Георги Димитров причините за този успех са отличната организация, максимално прозрачно проведения конкурс за избор на изпълнител и коректните строителни фирми, които са били предпочетени.

 

Новата социална придобивка за Община Карнобат стана възможна по Оперативна Програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013. Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск“.

Общата сума на проекта е 1 326 883.22 лв.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук