18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Диализният център в Несебър стана на четири години

 Първият частен диализен център в България „Диализа Етропал Бета“ днес отпразнува своя четвърти рожден ден. Открит през 2007 г. на територията на Общинска здравна къща – Несебър, тази година той бе разширен с 5 нови диализни поста, като така капацитетът му нараства на 12 поста. Центърът е оборудван с най-съвременна апаратура, а висококвалифициран персонал обслужва нуждаещите се от диализно лечение пациенти от страната и чужбина.

След тържествен водосвет, отслужен от отец Петър от храма „Св. Успение Богородично“, изпълнителният директор Пламен Патев пръв привества гостите на днешния празник. В словото си той не пропусна  да благодари на кмета на Несебър и Общинска администрация за съдействието и подкрепата, която оказват на Центъра по хемодиализа. Д-р Лорис Мануелян, областен специалист по нефрология и хемодиализа, бивш медицински управител на центъра и  заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности в община Бургас, благодари на всички онези, които са „причината този център в условията на криза да съществува, и не само да съществува, а и да се развива и да дава най-доброто възможно качество в България и чужбина“. Той подчерта, че без съдействието на община Несебър центърът трудно би работил  и просъществувал.

 „Община Несебър е една от малкото в страната със социално ориентирана политика“, сподели в словото си кметът на Несебър Николай Димитров. Той добави още, че „в рамките на тази година в Обзор и в Равда отвориха врати Детска млечна кухня, а в Свети Влас в момента израждаме Здравна къща“. Кметът подчерта, че както до сега община Несебър ще продължи и в бъдеще да подпомага финансово Центъра по хемодиализа. На финала на словото си той обобщи, че „с всички тези действия и усилията, които влагаме в работата си, аз и моите колеги се стремим да създадем подходящи условия за по-добър живот на хората. Здравето на всеки човек е най-важното нещо и за това съм радостен от факта, че вече четири години първият частен диализен център в България, позициониран именно в нашия град, се грижи за здравето на жителите на община Несебър, както и на много пациенти от страната и чужбина.“

 Да почетат четвъртата година от съществуваването на центъра на днешното събитие присъстваха директорът на Регионалния център по здравеопазване Георги Паздеров, директорката на РИОКОЗ- Бургас Светла Станчева, управителят на Здравната къща в Несебър – Маргарита Дилова, секретарят и заместник-кметове от община Несебър, представители на общинска администрация и други.

„За 2010 година до настоящия момент в  „Диализа Етропал Бета“ са извършени 1200 диализни процедури на пациенти от общината, страна и чужбина“, сподели прокуристът на центъра Албена Стоянова. img_2190.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук