12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Диана Иванова след форум в Жeнева: Зонта ще настоява България да ратифицира Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени

„Зонта България ще излезе с отворено писмо до Президентството и Министерски съвет с искане страната ни, час по-скоро, да започне работа по подписването и ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. zontaКонвенцията е конкретен механизъм и средство за премахване на всички форма на насилие над жените, в т.ч. домашното насилие и сексуалното насилие.”, това каза Диана Иванова- президент на „Зонта Клуб Бургас”. Тя се завърна от форум на неправителствени организации , под наслов „Пекин+20”, който се проведе в централата на ООН в Женева. Съорганизатор на събитието, на което са присъствали 700 души, е Зонта Интернешънъл. България е била спомената на форума като една от страните, която все още не е подписала тази конвенция.

zonta2Една от 12-те теми, които са били обсъдени на форума, е именно насилието над жените. Отчетено е, че в тази сфера не е постигнат съществен напредък. По думите на Диана Иванова статистика в тази сфера е повече от тревожна. Изнесена е информация, че всеки ден 7 жени в света умират вследствие на домашно насилие, а всяка 5-та жена в Европа е жертва на насилие в дома, за България това е всяка 4-та жена.

zonta 3„Важно е да се говори на тази тема, особено в навечерието на 16-те Световни дни срещу насилието над жени, които започват на 25 ноември и ще продължат до 10 декември. У нас все още този проблем се приема като нещо лично, което трябва да остане зад стените на дома. Жените жертви на насилие обикновено се срамуват и живеят сякаш с едно усещане, че са заслужили съдбата си. Това трябва да се промени и трябва да се работи още в най-ранна възраст с подрастващите момичета като се говори на тези теми и други, като жените и образованието, жените и здравеопазването. Зонта клуб Бургас вече обмисля проект за училище за млади дами.”, каза Диана Иванова.

untitledНа форума в Женева са били обсъдени и въпроси, свързани с разликата в заплащането на мъжете и жените, които заемат едни и същи длъжности, както и слабото присъствие на жените в политиката. В момента само 35% от депутатите в Европейския парламент са жени.

В края на форума е била съставена съвместна декларация на участниците към правителствата, съдържаща конкретни искания и препоръки, свързани с разистваните теми и проблеми.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук