11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Диана Йорданова: В работата на Парламентарната асамблея ще участват бизнес, общество и местните власти

Първото заседание на общата Комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) беше ползотворно и успешно. Присъствието на големия брой делегации е доказателство за сериозността и отговорността, с която приемаме задачите както на нашата комисия, така и на Асамблеята, която предстои да се утвърди като действен, работещ фактор за сътрудничеството в региона“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова.

Тя, като член на постоянната делегация на НС, бе председател на заседанието, което се проведе в парламента. Делегации от девет парламента от страните-членки на Асамблеята обсъдиха доклад на комисията на  тема „Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна  Европа“ и приеха резолюция. От българска страна в срещата участваха Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Владимир Уручев, депутат в  Европейския парламент, Делян Добрев, председател на  парламентарната Комисия по енергетика. Приоритети в дейността на трите комисии на ПА са активизиране  на секторното регионално сътрудничество в ЮИЕ и предприемане на  координирани действия на парламентите от Процеса за хармонизиране на законодателствата с европейските директиви и  регламенти. Пред участниците в  срещата бяха прочетени поздравителни писма от председателя на  Народното събрание Цецка Цачева и от Йержи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на  Европейския парламент.

„Работата на комисиите на Асамблеята се следи с голям интерес и внимание от редица международни организации и от европейските институции, откъдето има вече немалко сигнали за значението, което се отдава на Асамблеята като водещ политически формат в региона. От страна на нашата комисия, информирах председателя на сродната комисия в Европейския парламент г-н Йержи Бузек за това заседание, като изразих очаквания за активни контакти между двете комисии занапред. Те ще допринесат за една по-добра синергия между регионалните и европейските институции, както и за ефективността на работата ни в секторите икономика, инфраструктура и енергетика. Най-важното е, че в нашата работа да бъдат включени бизнесът, гражданското общество и местните власти, като целим лобиране на общите интереси на региона на европейско ниво. С тази среща поставихме началото на конструктивни контакти с депутатите от ЕП, които работят по въпросите от компетенция на нашата комисия, и това безспорно ще бъде от полза за региона ни“, коментира още Диана Йорданова.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук