16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Диана Йорданова: Законът за публично-частното партньорство ще даде шанс за развитие на общините

С приемането на Закона за публично-частното партньорство (ПЧП), който ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. , ще се открият повече възможности за активно включване на частния бизнес в развитието на държавната или общинската инфраструктура”. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова. По думите й Законът за публично-частното партньорство допълва европейското финансиране. Все по-често големите проекти надхвърлят възможностите на държавните и общинските бюджети и затова е необходим друг източник на финансиране – частният сектор. Установено е, че чрез прилагане на ПЧП се спестяват около 20 % от строителните разходи и 30% от разходите за поддръжка и експлоатация на обекти. Вносител на законопроекта е Министерски съвет, но той е бил изцяло преработен от група народни представители между първо и второ четене, сред които е и бургаският депутат от ГЕРБ.

„Закон за публично-частно партньорство се приема за първи път в България. По време на изготвянето му се запознахме с прилагането му с други европейски държави. Този модел успешно се развива и е законово регламентиран в страни като Ирландия, Португалия, Белгия. Голямо приложение  на проектите, реализирани по ПЧП, около 10-15 % се забелязва и в Франция и Великобритания. Законопроектът обхваща строителството на спортни обекти, болници,училища, детски градини,затвори, гари,пристанища, магистрали и други важни инфраструктурни обекти”, коментира бургаският депутат Диана Йорданова.

Според новият закон срокът за сключване на договори ще бъде в период между 5 и 35 години.  За да бъде защитена собствеността на държавата или в частност на общината, се въвежда забрана за извършване на разпоредителни сделки и се изключва прехвърляне на собствеността. По този начин частният партньор ще създава и управлява нови имоти, които остават в собственост на държавата или общината. Политиката за общинските публично-частни партньорства ще се определя от съответния Общински съвет с общински план за развитие и ще се изпълнява от кмета на общината. Друга важен момент е създаването на публичен регистър за ПЧП, който ще се води и поддържа от министъра на финансите. По този начин ще се гарантира максимална пубичност и прозрачност, която до този момент е липсвала.

„Липсата на правила доведе до използване на форми за управление на общинска собственост като наем, право на ползване, строеж, които не осигуряваха проразчност и равнопоставеност на всички стопански обекти. С приемането на Закона за ПЧП всичко това ще бъде регламентирано. Община Бургас е новатор по отношение на ПЧП и е осъществила подобни проекти, които показват добро взаимодействие между частните партньори и общината. След приемането на Закона за ПЧП ще се открият повече възможности за инвестиции, включване на частния бизнес в държавната или общинската инфраструктура”, сподели народният представител от ГЕРБ-Бургас.

 

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук